Tech

Kirakta a búcsúlevelét Instagramra az influenszer, majd megpróbálta megölni magát

A 23 éves dán influenszer, Fie Laursen a napokban egy búcsúlevelet posztolt az Instagramjára, és megpróbálta megölni magát. Az öngyilkossági kísérlet szerencsére nem sikerült, a lányt kórházban ápolják, a búcsúlevél azonban 30 ezer lájknál és 8 ezer kommentnél járt, amikor a szülőknek végre sikerült leszedetniük a felületről. Az influenszernek 337 ezer követője van.

Az eset felhívta a dán hatóságok figyelmét arra, mennyire nincsenek szabályozva az influenszerek a média világában, és arra, hogy ennek sürgősen változnia kell. Az is aggodalomra adhat okot, hogy Laursen

szülei három napig próbálták leszedetni a posztot a lány profiljáról,

de mivel nem tudták a jelszavát, nagyon nehezen jött össze végül. A dán oktatásügyi miniszter szerint az influenszerek rengeteg fiatal életére hatással vannak, és nem szabad, hogy bármiről posztolhassanak – ez például traumát okozhatott a követőknek, vagy arra sarkallhatta azokat, akik egyébként is mentális problémákkal küzdenek, hogy hasonlóan tegyenek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fie Laursen (@fielaursenofficial) által megosztott bejegyzés, Ápr 10., 2019, időpont: 11:03 (PDT időzóna szerint)

Pernille Rosenkrantz-Theil, az oktatásügyi miniszter a BBC-nek elmondta, hogy szerintük az influenszerekre olyan szabályokat kell szabni, amilyenek alapján a szerkesztőségek is dolgoznak az országban. Az öngyilkosságokról például a média, ha az etikusság alapelveit követi, csak akkor számolhat be, ha az az olvasóknak vagy nézőknek valamilyen okból kifolyólag releváns.

Dán bloggerek szerint viszont nem a sajtóhoz hasonló szabályozásra lenne szükség, hanem valami teljesen újra, hiszen az influenszerjelenség is egy új dolog,

nem alkalmazhatók rá a régi sajtó szabályai.

Persze ahhoz, hogy az influenszereket szabályozni lehessen, az Instagram együttműködése is kell majd, egyelőre a közösségi oldaltól azonban még nem szólaltak meg az esetről.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik