Tech

Magyarázat nélkül tiltott le profilokat a Facebook

Hétfő este több Facebook-felhasználó is arra panaszkodott a downdetector.com-on, hogy nem tud bejelentkezni fiókjába, mintha a közösségi oldalról látszólag kitiltották volna. Ennek nyomán nem tudták használni a Messengert és az Instagramot sem. Többen e-mailt is kaptak arról, hogy a fiókjukat felfüggesztették, különösebb indoklás nélkül. Nekünk is írt egy olvasónk, akit ugyanez a probléma érint, és elmondása szerint rajta kívül még öt barátja is hasonlóan járt.

Az oldalkezelők pedig arra lettek figyelmesek, hogy posztjaik elérése látványosan lecsökkent, irreálisan alacsony számokat mutatva, emellett a rajongók száma is megcsappant. Lévai Richárd közösségimédia-guru Facebook-posztjában szintén erre a jelenségre hívta fel a figyelmet. A szakértő szerint  a legtöbb oldal rajongói száma 0,1 és 0,6 százalék között csökkent, ami a nagyobb oldalak esetében több száz lájkolót jelent.

Mivel a Facebook eddig hivatalosan még nem adott tájékoztatást, csak találgatni lehet, mi áll a dolog hátterében. Összeesküvés-elméletek szerint politikai alapon történt a tisztogatás, vagy a kamuprofil-szűrések közben csúszhatott hiba a gépezetbe. Lévai szerint legvalószínűbb, hogy valamilyen bug lehet a felelős, és amennyiben általános hibáról van szó, idővel javítják az oldal üzemeltetői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik