Tech

Ismét ordas nagy baromság terjed a Facebookon

Nem, nem lesz fizetős a Facebook, a tévé sem adott le semmi ilyet, és még legkevésbé sem hivatalos ez a hülyeség.

Már nem is olyan meglepő, hogy a nagyobb facebookos akadozások idején rendre terjedni kezd valamilyen kamu körüzenet, ami a felhasználók felfokozott hangulatát kihasználva nonszensz dolgokról szól. A már több mint két hete kezdődött nagy tiltási hullám idején is felbukkant egy pánikkeltő poszt a felhasználók körében, miszerint ha nem intézkedünk, fizetős lesz a Facebook – természetesen csak egy újabb hoaxról volt szó.

Szerda késő délután a képek feltöltésével és betöltésével adódott probléma, szerverhiba miatt az Instagram is állt.

Épp ekkor jelent meg egy újabb terjedő kamufelhívás, ami ismét az ősrégi receptre hajaz, és a fizetős Facebookkal riogat. Sokadszorra mondjuk: ennek semmi valóságalapja nincs.

Ha ezt a posztot látja, ne dőljön be neki:

„Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végülis, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos. Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fHivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végülis, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos. Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlik. UI : Ez komoly, a falad kék lesz.”

Miért kezdjen el gyanakodni?

A Facebook pár éve egy ilyen poszt kapcsán hivatalosan is közölte, hogy a közösségi oldal használata ingyenes és mindig is az marad. A fizetéssel riogató szövegek másolása és osztása pedig semmire sem jó.

While there may be water on Mars, don't believe everything you read on the internet today. Facebook is free and it…

Közzétette: Facebook – 2015. szeptember 28., hétfő

 

Ahogy a közösségi oldal is írja: nem kell mindent elhinni, amit az interneten írnak, érdemes kritikusan elemezni a szövegeket. Ahogy a kamuvadász fakepalm.hu is alaposan összeszedte bejegyzésében, több dolog is gyanús lehet: egyrészt a hiteles linkek teljes hiánya, a médiumok nevének említése, és már magával a fizetéssel kapcsolatban is felmerül, hogy honnan és hogyan szednék be a díjat, és a megosztás miért mentesítene bárkit, ha a Facebook ebből akarna pénzt szerezni.

Már megint ordas nagy baromság terjed a Facebookon
A tiltási hullám hevében túlterhelt szerverekkel és törléssel riogatnak az unatkozók, de tényleg semmi értelme.

(Kiemelt kép: Carsten Rehder/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik