Tech

Csináltak egy appot, ami leszedi a ruhát a csajokról

Nemrég mi is írtunk bővebben az úgynevezett deepfake videókról, amik a Redditről indultak útjukra egy deepfakes nevű felhasználó által. A redditező abból űzött furcsa hobbit, hogy szabadidejében hírességek arcát cserélte össze pornósztárokéval, gépi tanulásos algoritmusok segítségével.

Az ötletet más netezők is elkezdték másolni, valaki egy FakeApp mobilappot is fejlesztett erre a feladatra, megadva a lehetőséget, hogy azok is elkészíthessék a saját hamis pornójukat, akik nem értenek semmiféle gépi algoritmushoz. A deepfake gyakorlatilag a fotómanipuláció egy továbbfejlesztett változata, csak itt gépi tanulást és mesterséges intelligenciát használó programok dolgoznak azon, hogy egy adott videóban bárki arcát kicserélhessék egy másik emberére.

A jelenség egyik aggasztó jellemzője, hogy nem szükséges különösebb programozói tudás ahhoz, hogy valaki meztelen fotót montázsoljon egy ismerőséről, vagy egy hírességről. A Vice nemrég fedezte fel a Windowsra és Linuxra is elérhető, márciusban megjelent DeepNude appot, ami felöltözött nőkről pillanatok alatt meztelen fotót állít elő, meglehetősen valósághűen.

Forrás: DeepNude

A szoftver ingyen tölthető és használható, de csak 50 dollár fejében kaphatjuk meg azt a verziót, ami nem rak óriási vízjelet a képekre. A program maga 155 megabájtnyi helyet igényel, de tovább 2,1 gigabájtra is szükség van a használatához szükséges fájlokhoz és adatokhoz. (A cikk írásának pillanatában pedig épp nem érhető el az oldal a megnövekedett érdeklődés miatt…)

A DeepNude azon a Pix2Pix algoritmuson alapszik, amit a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek azon célból, hogy fekete-fehér képekből készíthessenek színeset. Az app készítője a gépi tanulásos modellt több mint 10 ezer meztelen női kép felhasználásával képezte ki, jövőbeni tervei közt pedig szerepel az a verzió, ami a férfiakat is levetkőzteti.

A csodanő bugyiját igen, de a demokráciát egyelőre nem fenyegetik a kamuvideók
2018-ban mindenki a kamuvideókkal terjedő propagandától tartott, de a deepfake-krízis még sehol sincs. Bár ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat a kocka a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik