Tech

Többet iszik és többet szexel az a tinédzser, aki szextingel

A Calgary-i Egyetem kutatói rájöttek, hogy a fiatalkori szexting egy rakás negatív, a mentális egészségre káros tevékenységgel köthető össze a tinédzsereknél. A szextingelő tinédzserek gyakrabban váltogatják a partnereiket, több alkoholt és drogot fogyasztanak, dohányoznak, és mutatnak depresszióra és szorongásra utaló tüneteket. Sőt, az is kimutatható, hogy

ritkábban használnak fogamzásgátlást a gyakran váltogatott szexpartnereikkel.

Persze nem kell azonnal pánikolni: a kutatóknak nem sikerült ok-okozati összefüggést találniuk a jelenségek között, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az egyik váltja ki a másikat. Lehet, hogy a szexting is csak egy a sok, egyébként is negatív jellegű viselkedésformából, amit a gyerek már magától is végezne, és nem maga a tevékenység tehet arról, hogy megromlik a gyerek mentális egészsége.

A kutatás egyébként azt is kimutatta, hogy minél korábban kezdi az ilyen tevékenységet a gyerek, annál több rossz szokást és mentális problémát mutat.

Fotó: ThinkStock

Azt érdemes egyébként megjegyezni, hogy a kutatás nagyon magas résztvevőszámmal zajlott: a JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 41 ezer résztvevőről és 23 kutatásról beszél, a Caligary-i Egyetem kutatói ezekből készítettek metaanalízist. A résztvevő gyerekek 12 és 17 év közöttiek voltak.

A kutatók annyit tudtak csak biztosan kijelenteni, hogy a fiatalabb gyerekeknél nagyobb a szexting veszélye, ez ugyanis korai szexuális aktivitásra vezetheti őket, ami mentálisan megterhelheti a fiatalokat. Az idősebb tinédzserek valószínűleg sokkal érettebbek, és helyén is tudják kezelni a szextinget, de a fiataloknál ez még nincs jelen. A kutatók azt is fontosnak tartják megjegyezni, hogy a szextinget nem kellene elítélni a szülőknek, hanem el kell fogadniuk azt, hogy a digitális korszakban egyre inkább a fiatalok életének része az ilyen kommunikáció is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik