Tech

Ez állhat a letiltott magyar Facebook-profilok mögött

Több száz magyar hétfő óta nem tud bejelentkezni a Facebook-fiókjába, a közösségi oldaltól egyelőre nincs hivatalos magyarázat azzal kapcsolatban, miért függesztették fel a profilokat. Közösségimédia-szakértővel boncolgattuk, mi állhat a háttérben, és mit tudunk tenni azért mi is, hogy mielőbb visszakapjuk az elkobzott profilt – bár erre sincs semmi garancia.

Hétfő estefelé szaporodtak meg a neten a felhasználói panaszok, melyek szerint a Facebook több magyar fiókot is indoklás nélkül letiltott. Eléggé széleskörű jelenségről van szó, már egy több száz fős olyan magyar csoport is alakult, amiben a letiltottak cserélnek egymással információkat frissen készített profiljaikon keresztül. A Facebooktól mi is kértünk hivatalos tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, de egyelőre csak annyit kaptunk válaszul szerdán, hogy már vizsgálódnak.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a felhasználók csak annyit tudnak tenni, hogy egy űrlapon jelzik a Facebook felé, hogy nem jogos a felfüggesztés. Mivel egyáltalán nem biztos, hogy rendszerhibáról van szó, és a Facebook gyorsan megoldja a helyzetet, érdemes elvégezni a lépést ezen a linken.

Így kérheti vissza a letiltott profilját a Facebooktól
Egy űrlapon kérhetjük a közösségi oldaltól, hogy vizsgálja felül a tiltást.

A vizsgálathoz a bejelentkezéshez használt e-mail-címet vagy mobilszámot kell megadni, illetve a fiókunkban megadott teljes nevünket, valamint egy olyan igazolvány másolatát, ami alapján egyértelműen beazonosíthatók vagyunk. Ez lehet születési anyakönyvi kivonat, jogosítvány, vízum, de még sok más minden, az elfogadott formátumok pontos listája itt olvasható.

Hogy a közösségi oldal személyes iratok másolatát kéri, elsőre egyáltalán nem tűnik bizalomgerjesztőnek, a tájékoztatás szerint mindenesetre a Facebook bármit elfogad, amin szerepel név és születési dátum vagy a név és egy arckép.

Több felhasználótól is hallottuk, hogy erre azért már nem hajlandó. Pedig úgy tűnik, hogy a dolgot nem lehet megkerülni, amennyiben pár napon belül szeretnénk visszakapni a régi fiókot.

Nem feltétlen korrekt, de szükséges

Berkes Ákos, a a BSS Communications ügyvezető igazgatója, közösségimédia-szakértő szerint az azonosításhoz szükséges fényképes igazolvány bekérése nem új keletű, már 5-6 éve alkalmazza a Facebook a zárolt fiókok feloldásához, és egy legális dologról van szó. Ez azzal függ össze, hogy a közösségi oldal szabályzatának régóta része az, hogy igazolványon olvasható teljes nevünkkel regisztráljunk a közösségi oldalra. Sokan ennek ellenére beceneveket, álneveket adnak meg, ami egyébként szintén elegendő ok lehet a tiltásra, hiszen sérti a feltételeket, amelyekbe már a regisztrációkor beleegyeztünk.

Aki a Facebookot használja, annak ezt tudomásul kell vennie. Én sem tartom egy jó megoldásnak a dokumentumok bekérését, aggályos, hogy ilyen személyes adatokat gyűjtenek, de nincs más választás”

– mondta Berkes.

A Facebook Súgóközpontjában azt az információt találtuk a feltöltött személyazonosító okmányokra vonatkozóan, hogy a közösségi oldal azokat titkosítva tárolja, mások által nem megtekinthető formában. A hamis személyazonosítókat szűrő rendszerük fejlesztéséhez viszont felhasználhatják őket, de előtte minden esetben engedélyt kérnek arra, hogy ennek érdekében legfeljebb egy évig tárolhassák a másolatot. Ha ehhez nem járulunk hozzá, a személyazonosság megerősítéséhez kapcsolódó beállítások között jelezhetjük. Amennyiben kikapcsoljuk, az okmány másolatát a beküldést követő 30 napon belül, illetve a beállítás kikapcsolásakor törlik a szerverekről.

A kamuprofilok törlésével függhet össze

A tiltási hullámmal kapcsolatban több összeesküvés-elmélet is van, az egyik, hogy politikai alapon tiltották a felhasználókat, de legtöbben valószínűsítik, hogy valamilyen bug csúszott a rendszerbe, amit hamarosan javítani fognak. Berkes szerint másról lehet szó.

„A Facebook rendszerében nyomon követhető, hogy milyen aktuális hibákon dolgozik az oldal, én nem láttam a listán, hogy a tiltások ügye hibaként lenne feltüntetve. Felfüggesztés alapvetően kétféle esetben fordul elő. Az egyik, ha valaki feljelent egy másik felhasználót, aki valamilyen okból sérti a feltételeket. A másik esetben algoritmus alapján történik a dolog, ami valamilyen aktivitást sértőnek talál. Ehhez elég lehet az, hogy a felhasználó minimális adatot ad meg magáról, vagy mindig ugyanazokhoz az oldalakhoz posztol, ez a tevékenység gyanús lehet.”

Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Berkes szerint az elmúlt napok történései nem valószínű, hogy politikai okokra vezethetők vissza, inkább annak a törekvésnek a része lehet, hogy a Facebook hónapok óta erőteljesebben ráállt a kamuprofilok szűrésére, a magyarokat pedig most érte el ez a program, aminek nyomán az algoritmusba beakadtak természetes személyek, hétköznapi felhasználók profiljai is.

Az is elképzelhető, hogy a magyar nyelvvel nehezebben birkózik meg a rendszer, és nem működik olyan flottul a szűrő, mint máshol, de még nincs elég információ arról, hogy más országokban is ilyen mértékű volt-e a felfüggesztések aránya, mint nálunk. Könnyű azt gondolni, hogy összeesküvés, de szerintem inkább az eredeti szándékot kell belelátni, ami az, hogy a Facebook visszaszorítsa az álprofilokat.”

A 24.hu megkeresésére a Facebook kapcsolattartója egyelőre csak annyit mondott, hogy még vizsgálják az ügyet és később számíthatunk érdemi információra. Berkes szerint azért húzódhat eddig a dolog, mert ez az eset vélhetően nem egy kiemelten kezelendő probléma a Facebooknál, hiába van több mint 5 millió magyar Facebook-felhasználó. A felhasználók egyelőre tényleg csak annyit tehetnek, hogy azonosítják magukat, és belátásuk szerint ehhez személyazonosító irat másolatát is feltöltik, ezt nem lehet megkerülni.

A Facebook monopolhelyzetben van, mert ő diktálja a saját felhasználási feltételeit. Ha valaki nem küldi el a másolatokat, tökéletesen érthető döntés, de ezzel elzárhatja magát a piacvezető közösségi oldaltól.

Kedd délelőtt írtunk arról is, hogy a tiltási hullám hevében elkezdett terjedni egy körüzenet, amiben túlterhelt szerverekre hivatkozva riogatnak fizetős Facebookkal és kitiltással a csalók, de ennek semmi alapja nincs.

Már megint ordas nagy baromság terjed a Facebookon
A tiltási hullám hevében túlterhelt szerverekkel és törléssel riogatnak az unatkozók, de tényleg semmi értelme.

(Kiemelt kép: Jaap Arriens/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik