Tech

Újabb csapás a Huaweinek: nem telepíthetik a Facebook appjait

A Reuters információi szerint a Facebook felfüggesztette kapcsolatát a kínai Huaweijel, és nem engedélyezi alkalmazásainak előre telepítését a kínai gyártó eszközein. A már használatban lévő Huawei-telefonokat természetesen nem érinti a döntés, de az új mobilokon nem lesz megtalálható alapból a Facebook, a WhatsApp és az Instagram. Ez azokra a modellekre is vonatkozik, „amik még nem hagyták el a gyárat”.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

A mobilgyártók gyakran kötnek üzleti megállapodásokat annak érdekében, hogy egyes appok már gyárilag rákerüljenek a telefonokra, így amikor a felhasználók kézhez kapják az új készüléket, rögtön használhassák azokat, a Huawei mobiljain például ilyen a Twitter és a Booking.com. Igaz, az előre telepítés nem lesz engedélyezett, de a felhasználók ettől még letölthetik maguk az appokat, igaz, a jövőben kigördülő Huawei-mobilokon hozzáférésük már nem lesz az App Store-hoz. A Huawei egyelőre még nem reagált a hírre.

Miután Donald Trump aláírta az USA telekommunikációs hálózatainak védelméről szóló elnöki rendeletet, számos cég bejelentette, hogy felfüggeszti üzleti kapcsolatát a kínai Huaweijel. A Google a jövőben például nem biztosít bizonyos licencjogokat az Android operációs rendszer használatához, és az Intel, a Qualcomm és a Broadcom chipgyártót sem szállítanak technológiát a kínaiaknak. Az ügyről itt írtunk korábban hosszabban:

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik