Tech

Az amerikaiak már támadhatnák az orosz elektromos hálózatot

A védekező pozícióból a támadóba váltott az Egyesült Államok kiberparancsnoksága (Cyber Command) az oroszokkal szemben – írja a The New York Times. Az alakulat bejutott olyan rendszerekbe, ahonnan potenciálisan zavarhatja az ország áramellátását, és vírusokat is telepített oda – igaz, egyelőre nem aktiválta őket. A hadsereg szerint a műveletek figyelmeztetésül szolgálnak az oroszok számára, és felkészítik a szakembereket egy esetleges komoly támadás kivédésére.

Meg nem nevezett forrásokra támaszkodva a The New York Times azt írja, hogy a módszerek lehetővé teszik azt is, hogy egy esetleges konfliktusban a kiberparancsnokság káros vírusokat telepítsen az elektromos hálózatra, amelyek megbénítják azt, és részleges, vagy teljes áramkimaradást okoznak az oroszoknak.

Fotó: Thinkstock

A kiberparancsnokság tevékenységét az Egyesült Államokban a nemzetvédelmi miniszter ellenőrzi, és nem kell Donald Trump engedélye ahhoz, hogy ilyen projekteket vigyen véghez, mint amilyen a mostani is. Az USA a 2020-as elnöki választásokra készül az akciókkal, meg akarja akadályozni, hogy a 2016-os választásokhoz hasonló manipulációt tudjanak véghez vinni Oroszországból.

A kiberhadviselés már 2016 előtt is megjelent a nemzetközi fenyegetések között, volt róla például szó, hogy az oroszok okoztak 2015-ben egy részleges ukrajnai áramszünetet. De 2017-ben az orosz Energetic Bear nevű csoport jutott be az Államok elektromos hálózatának vezérlőjébe.

A kiberparancsnokság tavaly kapott szélesebb körű hatáskört az amerikai elnöktől, amit arra használtak fel, hogy a 2016-os választások zavarásáért felelősnek nyilvánított, orosz irányítású Internet Research Agency számítógépeit terheljék túl. Az IRA a jelentések szerint

álhírekkel és trollprofilokkal befolyásolta a szavazókat a közösségi média segítségével.

A Times szerint a kiberparancsnokság azért aggódik, hogy nehogy ez a manipuláció 2020-ban is megjelenjen, tevékenységével szeretné ellehetetleníteni az ilyen támadásokat. Persze igyekszik óvatosan lépkedni ebben a nemzetközi kibersakkban, nem akar újabb hidegháborút – csak a lehetőséget a védelemre, és ezek szerint a támadásra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik