Tech

Újabb ország fegyverkezik az űrben

Nem csak az Egyesült Államok gondolja úgy, hogy ideje a világűrt is hadászati célokra felhasználni: India most hozta létre a Védelmi Űrkutató Ügynökséget, aminek a feladata a világűrbe küldhető fegyverek tervezése lesz. A Business Standard információi szerint az ügynökség a hadsereg alá tartozik majd, csak úgy, mint Trump űrhadereje, amelynek első feladata az lesz, hogy az esetleges támadásoktól megvédje az amerikai tulajdont, az amerikai eszközöket a világűrben. Ennek egyik módja a támadásokkal szemben ellenállóbb műholdak építése, vagy a műholdakat többször felhasználható hordozórakéták alkalmazása.

Az amerikaiak űrvédelmi rendszerének illusztrációja – fotó: Wikimedia Commons / U.S. Air Force

Az indiai hírek csak három hónappal azután érkeztek, hogy az ország hadgyakorlaton rakétával sikeresen megsemmisített egy alacsonyan Föld körüli pályára állított, 300 kilométeres távolságban lévő műholdat. Bár az esetről azt mondták, hogy egyik ország ellen sem irányult, és nem célja háborús légkört sem teremteni, egyszerűen gyakorlatozásról van szó. A miniszterelnök, Narendra Modi büszke pillanatnak nevezte az eseményt, és kijelentette, hogy az 1,25 milliárd lakosú ázsiai ország csatlakozott a világűr nagyhatalmaihoz.

India megsemmisített egy műholdat
Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország után India a negyedik ország a világon, amelynek sikerült ezt elérni.

A Business Standard cikke szerint az űrkutató ügynökség megalapítása inkább védelmi célokat szolgál, de biztosra nem lehet semmit sem mondani, hiszen a megalapítását még csak most hirdették ki, sok információ nincs még róla. Egy biztos: még egy ország csatlakozott ahhoz a klubhoz, amely már a világűr felfegyverkezésén gondolkozik, ami jót semmiképp nem jelenthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik