Tech

Nagyobb eséllyel hízunk el, ha bekapcsolva marad a tévé

Az senki számára nem lehet meglepő, hogy a mozgásszegény életmód a kalóriadús, finomított ételek túlzott bevitelével párosítva hízáshoz vezet. A JAM Internal Medicine szaklapban publikált egyik új tanulmány most egy olyan életvitelbeli szokást említ, ami szintén hatással lehet a súlyunkra, ám eddig nem volt közismert.

Az amerikai Nemzeti Környezetegészségügyi Intézet (NIEHS) kutatói 44 ezer, olyan 35-74 éves nőket vizsgáltak, akik rendszerint bekapcsolt tévé, vagy más élénkebb fényt kibocsátó fényforrás mellett aludtak el a hálószobában. A vizsgálat alapján ez a szokás kéz a kézben járhat a súlygyarapodással:

az ötéves vizsgálat során az ilyen módon álomba szenderülő alanyok 17 százalékkal nagyobb eséllyel szedtek fel az évek alatt több mint 4,53 kilogrammot.

Az eredmények azt mutatják tehát, hogy az alvás közbeni mesterséges fénynek való kitettség növeli a súlygyarapodás kockázatát.

Forrás: iStock

A jó minőségű alvás több életfunkciónk működése miatt is létfontosságú, annak hiánya számos egészségügyi problémát idézhet elő.  Azt már egy ideje tudni, hogy a mesterséges fény rontja az alvásminőséget, ez az egyik oka annak is, hogy a telefonok éjszakai módjaiban a kék fényt csökkentő funkciók is helyet kapnak, de eddig még nem vizsgálták hosszabb távon azt, hogyan hat a testre alvás közben.

Malcolm von Schantz, a Surrey Egyetem professzora szerint bár elsőre furcsának tűnhet az összefüggés, van rá biológiai magyarázat.

A fény az esti órákban eltolja a biológiai óránkat. Korábbi kísérletek során az is kiderült, hogy az esti fények hatással vannak a metabolizmusra.”

A szakember szerint az új kutatás eredményei erősítik annak a tanácsnak a létjogosultságát, hogy kerüljük a kék fényt kibocsátó elektronikus eszközök használatát a hálószobában.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik