Tudomány

Mi vagyunk Európa elhízottjai

Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, de globálisan szinten is a negyedik helyen állunk. A 2019-es európai elhízás elleni napon, május 18-án a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) két elhízáskutató szervezettel fogott össze.

Napjainkban Európában a népesség több mint 50 százaléka legalább túlsúlyos, az elhízottak pedig a népesség mintegy 20 százalékát teszik ki.

A becslések alapján az utóbbiak aránya 2030-ra 50 százalékra emelkedhet, egyes államokban a 89 százalékot is elérheti.

Magyarországon szintén egyre kétségbeejtőbb képet festenek az adatok: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya ennek duplája. A gyermekek körében sem jó a helyzet, 3 éves kor felett az életkorral együtt nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya.

Fotó: iStock

Bár az elhízást és túlsúlyt sokszor olyan tényezők okozzák, amelyeket az egyén nem tud befolyásolni, gyakran, például mozgásszegény életmód és túlzott kalóriabevitel esetén jelentkezik a probléma. Az elhízás és a súlyfelesleg kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, néhány rákfajta, illetve egyes ízületi rendellenességek kialakulásával. Az ezek miatt kieső munkaerő és az egészségügyi kiadások ráadásul a gazdaságra is komoly terhet raknak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik