Tech

A Huawei segíti az oroszokat szupergyors mobilnethez

Szerdán orosz-kínai gazdasági megállapodásokat írtak alá Moszkvában, köztük 5G hálózat fejlesztésről és atomerőmű-építésről Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozójához időzítve – írja az MTI. A kínai Huawei az orosz MTSZ mobilszolgáltatóval egyezett meg új generációs kommunikációs hálózatok fejlesztéséről, valamint idén és 2020-ban megvalósítandó oroszországi 5G kísérleti programokról.

Az MTSZ közleménye szerint a megállapodás értelmében az orosz cég hálózatán 5G és „dolgok internete” (IoT) technológiákat alkalmaznak majd. Emellett az orosz szolgáltató kereskedelmi LTE-hálózatát 5G-kész állapotúra fejlesztik a Huawei segítségével. A Vedomosztyi orosz gazdasági lap hétfőn arról számolt be, hogy a Huawei megszerezte a Vocord orosz arcfelismerő rendszer szabadalmait és fejlesztőcsapatát.

A Roszatom ezen felül közölte, hogy az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt. és a CNNC kínai állami atomenergetikai konszern aláírta a kínai hszütapaói (xudabaoi) atomerőmű területén építendő, orosz tervezésű VVER-1200 típusú 3-as és 4-es blokk létesítéséről szóló fővállalkozói szerződést is.

(A kiemelt képen Kuo Ping, a Huawei kínai távközlési óriáscég igazgatótanácsának elnökhelyettese és Alekszej Kornya, az MTS orosz cég elnöke látható a moszkvai Kremlben. Fotó: MTI /AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik