Tech

Mobilokat tett használhatatlanná az androidos kártevő

Korábban mi is több alkalommal számoltunk be olyan vírusokról, amik a Google Play Áruházon keresztül jutottak a felhasználók eszközeire, kijátszva a cég biztonsági rendszerét, ez már sajnos egyáltalán nem számít annyira ritka jelenségnek.

A Lookout biztonsági cég most egy különösen bosszantó kártevőt azonosított, amit 238 androidos appban rejtettek el a kiberbűnözők. A vírus ugyan adatokat nem szipkázott, de a tevékenysége éppen eléggé idegesítő volt ahhoz, hogy használhatatlanná tegye a telefonokat. A BeiTaAd, vagy BeitaPlugin néven emlegetett úgynevezett „adware” kártevő a fertőző appok telepítése után elképesztő mennyiségű reklámmal kezdte el bombázni a felhasználót,

amik nem csak az appokon belül bukkantak fel, de a zárolt kijelzőre is beerőszakolták magukat, megszakították a telefonhívásokat, vagy a zenelejátszást. 

A 238 app közül több is kiegészítő volt, például zeneszerkesztő programokba beépülő plugin, vagy matricacsomag. Mindegyiket a sanghaji CoolTek cég készítette, így feltételezhetően kínai eredetű adware-ről van szó.

A szakértők szerint összesen több mint 440 millió alkalommal telepítették a fertőző szoftvereket. Az ilyen jellegű kódok jellemzően ráadásul nem rögtön lendülnek támadásba, legalább 24 óra telik el addig, míg a hirdetések elkezdenek felbukkanni, így még nehezebb a felhasználónak visszakövetnie, hogy melyik letöltött program okozhat gondot.

A biztonsági szakértők értesítették a Google-t, így a vírusos appok azóta már elérhetetlenek, de az eset ismét rávilágít arra, hogy a keresőcégnek bőven van mit fejlesztenie a Play Store-on. Felhasználóként pedig érdemes nem feltétlen megbízni az áruházban, mindig nézzük át telepítés előtt az értékeléseket, valamint az alkalmazás készítőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik