Tech

Így verik át az embereket a Trónok harcával

A Kaspersky Lab statisztikái szerint a Trónok harca nyolcadik évadának harmadik része volt a legrizikósabb a kibertámadások tekintetében, de az egész évadra jellemző, hogy rengeteg kiberbűnöző próbálta meg kihasználni a sorozat népszerűségét. A legtöbben azokat próbálták meg átverni, akik letöltötték volna az új részeket, ők, ha nem figyeltek, a sorozat helyett könnyen egy számítógépes vírussal lettek gazdagabbak.

Jellemző, hogy a torrentes csalások az egész évadon át kitartottak, de érdekes, hogy a harmadik rész különösen veszélyes volt ilyen szempontból. A Kaspersky statisztikái szerint ezzel naponta háromezerszer támadták az internetezőket. Átlagosan naponta egyébként 300-400 támadást regisztráltak, de volt, hogy ez napi 1200-ra is felugrott, jellemzően az egy-egy rész megjelenése utáni napokban – ilyenkor háromszor-négyszer megnövekedett a támadások mennyisége. A szakértők szerint várható, hogy ugyanígy rejtett veszélyekre kell számítani az egész évados torrentek esetében is.

A torrentezőkön kívül veszélyben voltak még azok, akik online, ingyenesen akarták megnézni a részeket – itt úgy próbálták meg lehúzni az internetezőket, hogy regisztrációt kértek tőlük, méghozzá bankkártya-adatokkal, azt ígérve, hogy nem fognak pénzt kérni tőlük, csak az információkra van szükségük. Persze ez egyáltalán nem így van, a bankkártya-adatokkal az ilyen oldalak visszaélnek,

ráadásul általában még a rész sincs fenn a weboldalon, csak csalinak szánták.

Hasonló történt egyébként a Bosszúállók: Végjáték megjelenésekor is, a Kaspersky Lab úgy gondolja, hogy néhány kiberbűnöző kifejezetten figyelheti, hogy mikor jön ki nagy érdeklődésre számot tartó, sikeres film vagy sorozat. Ilyenkor mindig kicsit átalakítják a weboldalt vagy a torrentet, és így próbálnak meg információkat vadászni a gyanútlan rajongóktól.

A legegyszerűbben az ilyen netes átveréseket néhány alapvető szabály betartásával lehet elkerülni:

  1. Kerüljük el a gyanús weboldalakat, különösen azokat, amelyeken kalózfelvételek vannak.
  2. Ne adjunk meg információkat (főleg ne bankkártya-adatokat) olyan weboldalaknak, amelyeket nem ismerünk.
  3. Ne használjunk ugyanolyan jelszót különböző weboldalakhoz.
  4. Telepítsünk megbízható vírusirtót a gépünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik