Tech

Mégis díjat kap a különleges robotdildó

Januárban írtunk róla, hogy a Las Vegas-i Fogyasztói Elektronikai Show (CES) idején nagy port kavart, hogy a szervezők visszatartottak egy díjat, amit a nők számára készített Osé nevű „személyi masszázseszköz” nyert volna el, arra hivatkozva, hogy az eszköz szexista, végül pedig nem is állíthatták ki a rendezvényen.

Az esemény mögött álló Consumer Technology Association (CTA) szövetség azzal indokolta a döntést, hogy a termék illetlen, obszcén, és nem illik a rendezvény képébe, továbbá nem felel meg a verseny egyetlen létező kategóriájának előírásainak sem.

A legfrissebb fejlemények szerint viszont négy hónap után meggondolták magukat, és mégis átadják a szexjátékért járó első helyet robotika és drón kategóriában.

Lora Haddock, az eszközt gyártó Lora DiCarlo startup alapítója és vezetője a januári kitiltás után nyílt levélben fejtette ki, hogy szerinte ez a hozzáállás erőteljesen akadályozza az innovációt és a nőknek szánt erotikus fejlesztések érvényesülését, holott már a szexrobotok is valahol szexisták, hiszen szinte csak férfiaknak készült darabok léteznek.

Korábban már többször is vádolták szexizmussal a rendezvényt, 2018-ban például azért, mert már zsinórban két éve csak férfi előadókat kértek fel, a cégek pedig lengén öltözött hoszteszekkel (booth babe-ekkel) csalják látogatóikat a standokhoz.

A CTA május nyolcadikán végül közleményben kért elnézést az Osé fejlesztőitől, és bejelentették azt is, hogy a visszavont díjat mégis átadják DiCarlo csapatának. Jean Foster, a szervezet elnökének elmondása szerint az Osé körül kialakult felháborodás elgondolkodtatta őket, és a visszajelzések alapján már úgy gondolják, hibát követtek el.

A high-tech vibrátor a majdnem szinte csak nőkből álló fejlesztői csapat legelső terméke. A fejlesztés során egy olyan újfajta mikrorobotikus-technológiát használtak, amivel a kütyü valósághűen tudja utánozni a száj, a nyelv, az ujjak érintése által keltett érzeteket, így olyan, mintha egy valódi partner kényeztetné a felhasználót, ráadásul kéz nélkül használható. A fejlesztők az Osé-n az Oregon State University-vel közös együttműködésben dolgoztak, és nyolc különböző, robotikához fűződő szabadalmat is benyújtottak ennek kapcsán, ezért Haddock a kitiltáskor azt is hangsúlyozta, hogy az eszköz bőven eleget tesz a robotika és drón kategória előírásainak.

A termék ősszel válik elérhető szélesebb körben 290 dolláros (nettó 82 ezer forint) áron, egyelőre csak pár teszter juthatott hozzá, akik hands-on videókat is feltöltöttek már a YouTube-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik