Tech

Egy hamburgerezőben próbálták lebuktatni a Huaweit

Míg a világ techcégei a termékeiket mutogatták a Las Vegas-i CES kütyüexpón, addig a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) titkos akciót szervezett Huawei ellen. Az Akhan Semiconductor nevű startup ugyanis azzal a váddal kereste fel a szövetségieket, hogy a Huawei megpróbálta ellopni szellemi tulajdonukat, számolt be a nem mindennapi történetről a Bloomberg. Több hónapnyi nyomozás után az FBI összehozott egy olyan fedett műveletet a CES expó színfalai mögött, ami akár akciófilmbe is beillene.

Az összerezdülés okát az adta, hogy 2017-ben a Huawei az Akhantól berendelt egy mintát a Miraj Diamond Glass nevű, mesterséges gyémántokat is alkalmazó kijelzőtechnológiájukból, ami a készítők állítása szerint közel törhetetlen, hatszor erősebb és tízszer ellenállóbb az iparban elterjedt Gorilla Glass szabványnál is. A két cég 2016 óta folytatott tárgyalásokat, miután a San Diegó-i Huawei-mérnök, Angel Han kezdeményezte a kapcsolatot.

Az Akhan elküldte a Miraj mintáját a Huawei San Diegó-i tesztlaborjába 60 napos időtartamra, de állítása szerint a kínaiak nem szolgáltatták vissza időben a mintát, és nem válaszoltak az e-mailjeikre sem.  Május helyett végül augusztusban küldték vissza az üveget, törött állapotban, abból kisebb darabok is hiányoztak.

Egész Európából kitilthatják a Huaweit
Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy teljes mértékben kitiltja Európából a Huawei-t.

Az Akhan ezek után arra kezdett gyanakodni, hogy a kínaiak a lenyúlt üvegszilánkok alapján megpróbálják ellopni a szabadalmukat és lemásolják az üveget, ezért az FBI-hoz fordultak. A szövetségiek több levelezést is megvizsgáltak, és nyomozásuk alapján a Huawei egy 100 kilowattos lézerrel törhette össze a szuperszívós üveget. Egy lehallgatott telefonbeszélgetésből derült ki az is, hogy a Huawei San Diegóból Kínába is elküldte a panelt, amivel megsérthették az amerikai exporttörvényt is.

A nyomozók rávették arra az Akhan képviselőit, hogy a kiállítás egyik helyszínén találkozzanak a Huawei embereivel mindezt úgy, hogy közben be vannak drótozva. A helyzetet nehezítette, hogy a kínaiak végül egy Prime Burger gyorsétteremben akartak találkozni a céggel, így a zajos környezet rontott a felvétel minőségén.

Mindeközben a Businessweek riportere egy közeli fagyizónál figyelte őket.

A beszélgetés során a Huawei menedzsere elutasította azon vádat, hogy bármilyen törvényt megsértettek volna, és a két cég jövőbeli együttműködésére próbált fókuszálni a beszélgetés során.

Hetekkel később az FBI házkutatást tartott a kínai cég San Diegó-i épületében, de hogy pontosan milyen információkhoz jutottak még a beszélgetés során, azt nem tudni. Eddig sem a Huawei, sem az FBI nem reagált a portáloknak az üggyel kapcsolatban.

A Huawei és az USA közti fiaskóról a múlt hetek során részletesen beszámoltunk, a kémkedéssel vádolt cég ellen nemrég vádat emeltek üzleti titkok lopása miatt is, de az az eset nem az üvegmintához kapcsolódik. A kereset szerint a Huawei seattle-i leányvállalatai a T-Mobile német telekommunikációs cég amerikai leányvállalatától ellopta az okostelefonok tesztelésére kifejlesztett Tappy robottechnológiát.

Most indul az igazi háború a Huawei ellen
Az amerikaiak hivatalosan is vádat emeltek a kínaiak ellen, csalás, lopás, félrevezetés miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik