Tech

A NAV nevében próbálják átverni a magyarokat

Hazánkban a tavalyi évben egyre gyakoribbá váltak a viszonylag jó minőségű, nem bankok nevében történő adathalász kísérletek. Tavaly követtek el ilyen bűncselekményt a Magyar Posta, az E.ON, valamint több telekommunikációs szolgáltató, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében is, most viszont egy teljesen új formátumú támadásra lettek figyelmesek a Quadron Kibervédelmi Kft. szakértői.

A kiberbűnözők a napokban küldtek szét adathalász típusú levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében. A hamis, „2018 évre szóló adóbevallás elkészítése” című adathalász oldallal személyes adatok megszerzése a céljuk.

„A csalók tisztában vannak a határidőkkel, hogy Magyarországon az emberek jellemzően az utolsó pillanatban adják fel postára az adóbevallásukat. Ezt a helyzetet próbálja meg kihasználni egy, az eddigiektől eltérő adathalász kampány. Maga az adathalász levél bár magyar nyelven íródott, eléggé zavaros és magyartalan mondatokat tartalmaz. Az is gyanús kell legyen, hogy a NAV nem a hirlevel.hu webcímről levelezik az adózókkal. Különösen gyanús a levélben az elköszönés, amely a nagyon pongyola >>Kösz, ne válaszoljon hírlevelünkre<< mondattal végződik” – hívta fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

Intő jel a magyartalan szöveg

Maga az adathalász oldal egy feltört, francia nyelvű szépségápolási weblapra került fel, és abban a tekintetben jelent újdonságot a korábbiakhoz képest, hogy a szinte már hagyományos bankkártyaadatokon túl egyéb személyes adatokat, például lakcímet is bekérnek. Sőt – és ez teszi különösen veszélyessé – fel kell tölteni a személyazonosító okmányunk, valamint a lakcímkártyánk, és valamilyen közüzemi számlánk képét, és a bankkártyaegyenlegünket is.

Valószínűleg nem magyar elkövetőkről van szó, hiszen a szövegben többek között olyan hanyag megfogalmazások olvashatók, mint: „Tölts fel öngyilkosságot az azonosító dokumentumának megtartása közben.” Ahogy a szakértő is felhívja rá a figyelmet, a feltöltött okmányokról készült fotókkal és a többi személyes adattal együtt már számos típusú csalást el lehet követni. Meg lehet próbálkozni hitelfelvétellel, nagy értékű elektronikai eszközök vásárlásával és természetesen a megadott bankkártyaadatokkal internetes vásárlásokkal és online fizetéssel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik