Tech

Ijesztő, mennyi személyes adatot hagyunk az eladott laptopokon

Egy amerikai biztonsági tanácsadó megvizsgálta, hogy a környezetében található zálogházak kínálatából hány eszközön találhat még személyes információt, akár olyat is, amely a személyiségtolvajok számára hasznos lehet. Az eredmény meglepő volt: az összevásárolt nyolcvanöt eszköz közül mindössze kettő volt megfelelően törölve, a többiről akár

társadalombiztosítási számot vagy bankkártya adatokat is le tudott olvasni.

Josh Frantz, a Rapid7 vezető biztonsági tanácsadója 600 dollárt költött az eszközökre: 41 számítógépre és laptopra, 27 memóriakártyára vagy pendrive-ra, 11 merevlemezre és 6 okostelefonra. Ezután megvizsgálta őket egy Python alapú optikai karakterfelismerő eszközzel, hogy megtaláljon minden olyan személyes információt, amit a korábbi tulajdonosok nem töröltek megfelelően.

Az eszközökön 41 társadalombiztosítási számot, 50 születési adatot, 611 e-mail fiókot, 19 hitelkártyaszámot, 2 útlevélszámot és 6 jogosítványszámot talált. Ezen kívül több mint 200 ezer személyes képet és 3400 dokumentumot is vissza tudott nyomozni. Az i-re a pontot 150 ezer visszakeresett e-mail tette fel.

Ez nem azt jelenti, hogy az eszközök korábbi gazdái egyszerűen elfelejtették letörölni ezeket az adatokat, hanem azt, hogy nem távolították el rendesen – a kitörölt fájlokat ugyanis a gépek rendszere megőrzi, és csak felülírható helyként tartja fenn, úgy, hogy egy darabig maga a fájl még megmarad. Ennek az az oka, hogy egy dokumentumot vagy képet valójában nagyon hosszú idő törölni, 50 gigabájtnyi anyagot például több mint egy órába telik teljesen eltüntetni.

Fotó: Thinkstock

Frantz azt is megnézte, hogy mennyi pénzt kapna a dark weben ezekért az adatokért, az eredmény pedig ijesztő volt: nagyon keveset, mivel az adathalászat ma már olyan fejlett, és annyira nem vigyázunk a saját fontos adatainkra, hogy egy társadalombiztosítási számot már csak nagyjából egy dollárért vesznek meg a neten. Ez azt jelzi, hogy mennyire egyszerű ilyeneket megszerezni, és azt is, hogy

mennyire felelőtlenül bánunk az adatainkkal.

A szakember azt ajánlja, hogy mielőtt eladunk egy eszközt, mindent töröljünk le róla megfelelő programokkal, és ne csak a lomtárba dobjuk a személyes információinkat, mert még ha onnan ki is töröljük, akkor is visszakereshető később. Legyünk felelősek, és akkor nem tudják ellopni a személyes információnkat az erre szakosodott személyiségtolvajok sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik