Tech

Félmilliárd forint közpénzből kapnának wifit a budapesti turisták

Az Index birtokába jutott, aláírásra előkészített tervezet szerint az Antenna Hungária újrahasznosítaná a FINA-világbajnokságra kiépített, 800 wifi hotspotot tartalmazó budapesti infrastruktúrát, méghozzá turisztikai céllal. A rendszer leszerelése körülbelül 50 millió forintba, míg működtetése évente 450 millióba kerülne, amit közpénzből finanszíroznának.

A tervezetben említett összegek indokoltságával kapcsolatban megkérdezett informatikai szakértők rámutattak, hogy a netszolgáltatás díjában van a legnagyobb mozgástér, a szerződés legnagyobb költségtétele is maga a nethozzáférés, évi több mint negyedmilliárd forintért. A hotspotok elhelyezéséhez szükséges helyszínekre, például oszlopokra több tízmilliós bérleti díjat számol a tervezet. Az eszközök üzemeltetése a teljes összeg legfeljebb 10-15 százalékát teszi ki.

A szolgáltatás költségének megtérülése már más tészta: a reptéri wifikhez hasonlóan belépéskor rövid ideig egy reklámokat megjelenítő belépőoldalt látna a felhasználó, de ennek a hirdetési csatornának naponta több mint egymillió forint hasznot kéne hoznia, hogy a rendszer nullszaldós legyen, ami nem túl életszerű – világít rá a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik