Tech

Végre lesz választási lehetősége az androidosoknak

A Google bejelentette, hogy a jövőben az androidos felhasználók Európa-szerte maguk választhatják ki, hogy mobiljuk használatba vételekor melyik böngészőt, illetve keresőmotort kívánják alapértelmezettként használni. Eddig a keresőóriás saját Chrome böngészője és persze a Google kereső volt a gyári beállítás, ezt a gyakorlatot pedig az Európai Bizottság élesen bírálta, végül meg is büntette a céget piaci fölényével való visszaélés miatt.

A változás nem csak az új, de a már használatban lévő készülékeket is érinti. A felhasználók két új panelt láthatnak megjelenni a Google Play megnyitásakor, ahol beállíthatják az alapértelmezett keresőmotort, illetve böngészőt, mindkét esetben öt opciójuk is lesz. Igaz, eddig is lehetett változtatni a beállításokon, ám most még egyszerűbbé válik a művelet az új felületekkel, amik az elkövetkező hetekben fokozatosan válnak elérhetővé a felhasználók számára.

A két új panel – Forrás: Google

Az EU korábban rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós, illetve 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-re, amiért visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonok és tabletek esetében, illetve a keresőszolgáltatások piacán.

Idén márciusban pedig újabb 1,49 milliárd eurós (mintegy 466 milliárd forint) büntetéssel bővült a sor, amiért AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.

Megint gigabírságot kapott a Google az uniótól
Most az AdSense-szel kapcsolatban született döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik