Gazdaság

Nem volt biztosítva a Notre-Dame, pedig 200 millió eurós kártérítés járt volna

Egy kormányzati forrásra hivatkozva azt írja a Le Parisien, hogy a leégett Notre-Dame-i katedrális nem volt biztosítva, de ha lett is volna, a kártérítés nem fedezné az újjáépítés költségeit – vette észre a Hvg.hu. Az államot nem kötelezi senki a középületek, műemlékek biztosítására, míg a magánembereket kötelezik erre.

Maximum 200 millió eurót lehetne kapni egyébként kárenyhítésként a tűzkárra, és a katedrális újjáépítésének költségei eurómilliárdokba fognak kerülni, idézi a lap Frédéric Durot biztosítási szakértőt.

Ha a felújítást végző cégről derül ki, hogy miatta történt a tűz, rá terhelhető a károk egy része, de ez maximum 10 millió euró lehet. Az, hogy az állam a bíróságon követeli a cégtől a károk megtérítését, elvi lehetőség, de nem fog megtörténni, mondja Durot, pár millió euróért nem fog az állam tönkretenni egy céget.

További probléma, hogy a vallási intézmények nem biztosítják a műtárgyaikat, műkincseiket Franciaországban.

Kiemelt kép: Üszkös romok a leégett tetőszerkezetû párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében 2019. április 16-án. A lángok előző nap a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete. (MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik