Kultúra

Megtalálták a Notre-Dame megolvadtnak hitt rézkakasát

Hétfő este gyulladt ki és órákon át égett a Notre-Dame székesegyház tetőszerkezete, melynek következtében az épület huszártornya leomlott és  teljes tetőszerkezete odaveszett. A műkincsek és kegytárgyak nagy részét sikerült kimenekíteni.

A hvg.hu azt írja, hogy a huszártorony tetején lévő, a tűzben megoldvadtnak hitt ereklyetartó rézkakas egészen jó állapotban került elő a törmelékek között, mivel az az elolvadás előtt lezuhant az összeomló huszártorony tetejéről.

Mi maradt egy ekkora tűz után a Notre-Dame-ból?
A katedrális szerkezetét és a bent található felbecsülhetetlen értékeket is érték károk. Azonban a veszteségek nem tűnnek végzetesnek. Az épület nem, de más végleg elveszett.

A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy azt is elvigyék restaurálásra, így az még a tornyon volt, benne Krisztus töviskoszorújának egy darabjával, valamint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéjével. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

Emmanuel Macron francia elnök kedd este beszédet tartott, melyben elmondta, hogy öt éven belül újjáépítik a katedrálist, és „szebb lesz, mint volt”.

Kiemelt kép: Nicolas Liponne / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik