Tech

Sokan fognak kiakadni, ha ezt tényleg meglépi a Facebook

Emlékszik még arra, amikor a Facebook egyszer csak az addigi fapados, fehér-kék dobozokból álló adatlapokat lecserélte a mostani Idővonalra? Mi emlékszünk, legalábbis arra a hatalmas ellenérzésre, amit több millió felhasználóból – köztük belőlünk is – kiváltott az újítás. Senki sem szereti ugyanis, ha egy addig használt, jól ismert szolgáltatás ennyire drasztikus váltáson megy keresztül, de persze azóta már bőven megbarátkoztunk vele.

A hírfolyam eddig nem igazán változott, a facebookozásra mindig is végtelen lefelé görgetésként gondoltunk, ez a mechanizmus már annyira berögzült, hogy kár lenne piszkálni. A jövőben ez is megváltozhat, legalábbis okostelefonokon – nem feltétlen jó hír azoknak, akik főleg mobilon szokták nyomkodni a közösségi oldalt.

A korábban több újításról is hitelesen szivárogtató Jane Manchun Wong nevű fejlesztő kiszúrta az androidos app forráskódjában, hogy a Facebook a görgetés helyett áttérne a swipe, azaz suhintás alapú navigációra a közösségi oldal mobilos verziójában. Azaz nem lefelé olvashatnánk a hírfolyamban látható posztokat, hanem akár csak a Tinderen, vagy az instagramos sztorikban, balra és jobbra kéne húzni az ujjunkat a böngészéshez.

A kártyákon megjelenített tartalmak közt ugyanúgy megtalálnák a barátok bejegyzéseit, ahogy a hirdetett posztokat is, és a csavar a dologban, hogy a Facebookon meglehetősen mellőzött, 24 óra után eltűnő sztorikat is elvegyítené köztük az algoritmus, azok megtekintéséhez nem kellene a hírfolyam tetején megjelenő buborékokra kattintani.

Ez lenne a Facebook egyik legdurvább húzása, mióta mobilra költözött a szolgáltatás, hiszen teljesen máshogy kellene kezelni, mint eddig. A görgetés eddig célszerű volt a képekkel, videókkal és szövegekkel alaposan megtűzdelt hírfolyam fogyasztásához, de a suhintás ennél picit időigényesebb lesz. Zuckerbergék számára pedig ez azért is lesz jó, mert a felhasználók több időt töltenek majd adott poszt, és egyben az elvegyített hirdetések előtt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik