Tech

Ilyen fura kávés masinát még biztos nem látott

A mindenféle kütyüket felvonultató technológiai kiállítások és vásárok egyik legszórakoztatóbb pontja, hogy a kiállítók között elvegyülve néha olyan eszközökre bukkanhat az ember, aminek korábban a létezésére sem gondolt. A Las Vegas-i CES kütyüexpón ilyen volt a pofifelismerős okos macskatál és a telefontokból kihajtogatható szelfidrón, de jóval keletebbre tévedve a hongkongi Electronic Fair sem okozott csalódást, hiszen a több száz céget, és több ezer terméket felvonultató forgatagban

rábukkantunk a legfurább kávés masinára, amit valaha láttunk.

Az Evebot termékcsalád tagjai elsőre szimpla kávégépnek tűnnek, de közelebbről vizsgálva hamar kiderül, hogy a látszat bizony csal, ugyanis a kínai Shenzen Eve-Innovations Technology letisztult dizájnnal készült termékei valami egészen más kínálnak: egyedi mintákat és rajzokat a kellően habos kávénk tetejére.

Fotó: Shenzen Eve-Innovations Technology

Aki járt kávézóban az elmúlt években, az nyilván észrevette, hogy a kávékat készítő baristák alkalmanként egészen kreatívan díszítik a forró italokat, az Evebot gépek pedig pont ugyanezt kínálják, azzal a különbséggel, hogy pontosan azt nyomtatják a tejhab tetejére, amit mi szeretnénk.

Nem tévedés, ezek a masinák hiába néznek ki annak, valójában nem kávéfőzők, csupán egyetlen célt szolgálnak: hogy a gépbe helyezett, rendes kávéból készült porból mindenféle mintákat nyomtassanak az italainkra – utóbbiak elkészítéséhez viszont szükségünk lesz egy másik, sokkal hagyományosabb eszközre, ami el is készíti a díszíteni kívánt kapucsínót vagy tejeskávét.

Az Evebot gépein érintőképernyőn lehet váltogatni a különböző minták között, illetve adott a lehetőség, hogy az okostelefonunkról bármilyen képet átküldjünk a rendszerbe. Okostelefonos alkalmazás ugyan nincs, de egy mobil szükséges, hogy beolvashassuk a nyomtató kijelzőjén megjelenő QR-kódot. Ha ez megvan, akkor a gépre áttölthető bármilyen fotó, amit viszont szeretnénk látni az italunkon. Sőt a gépek képesek USB-s webkamerák kezelésére is, így akár egy szelfi is rávarázsolható a kávénkra.

A nyomtatás minőségére nem lehet panasz, szóval a gép tökéletesen teljesíti egyetlen küldetését, ami mondjuk el is várható, hiszen az Evebot Coffe Art Printerek ára 2000 dollár környékén mozog – átszámolva ez nagyjából 560 000 forintot jelent, szóval az a minimum, hogy a minták szépek legyenek.

Elsőre kávéfőzőnek tűnik. De nem az. Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Az árból persze gyorsan kitalálható, hogy a gyártó nem feltétlenül otthoni felhasználásra tervezte a gépeket (bár tuti, hogy van már olyan, aki beszerzett egyet a konyhájába), hanem cégeknek, akik rendszeresen tartanak rendezvényeket, és nekik akár meg is érheti a masina, hiszen hosszú távon kifizetődőbb lehet, mint egy rendszeresen felbérelt profi baristák, ráadásul ezen masinák esetében nem nagyon létezik a lehetetlen, bármit megalkotnak, amit áttöltünk rájuk.

Olvasói sztorik