Tech

Egy csomó időt megspórol nekünk a Google kereső újítása

Nincs könnyű dolgunk, ha a Google-ben keresve a listázott találatok rengetegéből kell kimazsoláznunk kevésbé aktuális híreket, vagy régi bejegyzéseket, hiszen a motor rendkívül összetett algoritmusa a friss, hiteles és releváns oldalakat rangsorolja előre.

Van pár lehetőségünk szerencsére a szűkítésre, mert a találatok listáján az Eszközök fül alatt kiválaszthatjuk, hogy bármikor, netán az elmúlt órában, 24 órában, héten, hónapban, évben publikált oldalakat látnánk. Eddig azonban nem volt lehetőség specifikusan több évre visszamenően keresni, ezt oldja meg a Google új fejlesztése, amivel már egy egyéni tartományt adhatunk meg kedvünk szerint, ezzel az opcióval bővült az eddigi lista.

Forrás: 24.hu

Az Egyéni tartomány kiválasztása után beírhatjuk a kívánt időszakot kézzel, vagy kiválaszthatjuk naptáros megoldással, mint ahogy például a Google többi szolgáltatásában, mondjuk a Naptárban, vagy az Analyticsben is szűkíthetünk.

Forrás: 24.hu

A magabiztosabbaknak ezt a panelt le se kell nyitniuk (feltéve ha tudnak angolul), mert a „before” (előtt) és „after” (után) kulcsszavak is használhatók, olyan módon, hogy a keresni kívánt kulcsszavak után írjuk valamelyiket, és kettős ponttal elválasztva hozzátesszük az adott évet, vagy akár hónapot és napot is.

Például, ha a Bosszúállók: Végjáték című filmmel kapcsolatos azon híreket akarjuk látni, amik április elseje után kerültek ki a netre, akkor a „bosszúállók végjáték after:2019-04-01” keresést kell elindítanunk. A dolgot lehet tovább bonyolítani, a „bosszúállók végjáték after:2019-03-01 before:2019-03-05” kereséssel például azokat a tartalmakat kapjuk listázásra, amik március elseje és ötödike közöttiek.

Magyar kifejezésekkel ez nekünk nem működött, vélhetően csak az angol kulcsszavakkal használható, de érdemes megjegyezni arra az esetre, ha többször is használnánk a funkciót. Ahogy a Google kiemelte, egyelőre tesztfunkcióról van szó, és még nem mindenhol elérhető, de nekünk már megjelent asztali böngészőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik