Tech

Van, ahol a drónfutár már nem csak álom

A Google anyacége, az Alphabet történelmet írt: az alá tartozó Project Wing megkapta a saját drónfutár-szolgáltatásának elindításához szükséges engedélyeket az ausztrál hatóságoktól. Ez egyben azt is jelenti, hogy a keresőóriás beelőzte az Amazont, és a világon elsőként ők indítanak el olyan kereskedelmi „drónpostát”, ami a nagyközönség számára is elérhető.

A Wing tavaly óta végez próbaszállításokat Canberra városában, amelyek során nem merültek fel komolyabb problémák, de sikerült számos nehézségetkiküszöbölni, például az eszközök hangosságát. Az ausztráliai Repülésbiztonsági Ügynökség (CASA) kedden adta áldását arra, hogy drónok ételeket, italokat és gyógyszereket szállíthassanak házhoz az ügyfeleknek. A kiemelt partnerek termékeit ígéretük szerint pár perc alatt eljuttatják a vásárlóiknak, akár 1,5 kilogrammos csomagokat is.

A hatóság számos biztonsági szempont alapján értékelte a drónokat, és azt is megállapította, hogy használatuk nem jelent veszélyt járókelőkre, ingatlanokra, más légi járművekre. Azonban több szabályt is meghatároztak, az előírások közt szerepel, hogy a drónok csak reggel hét és este nyolc közt szállíthatnak a hétköznapokon (hétvégente ez 8-20 óra), nem repülhetnek a fő autóutak felett, és egy bizonyos minimális távolságot tartaniuk kell a járókelőktől.

A szolgáltatás pár héten belül indul el élesben Canberra néhány kerületében, majd az egész városban.

(Kiemelt kép: Wing)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik