Tech

Többé nem kell szórakozni a pendrive-val eltávolítás előtt

Unalomig ismételt tanács, hogy a pendrive-ot és más USB-s eszközöket ne húzzuk ki csak úgy a számítógép USB-portjából, hanem előbb válasszuk le biztonságosan, máskülönben fontos fájlok sérülhetnek meg, vagy akár maga a fájlrendszer is. Ennek oka, hogy az átmásolandó fájlok először a számítógép memóriájába kerülnek be, és csak onnan másolódnak át egy csomagban magára az adathordozóra, így léphet fel adatvesztés egy váratlan megszakításkor.

A Microsoft a Windows 10 októberben érkező 1809-es verziójában alapértelmezett beállítássá teszi a Gyors eltávolítást, amivel lényegében az írási gyorsítótárazást kapcsolhatjuk ki, így bármikor kockázat nélkül kihúzható a pendrive – cserébe viszont a másolás válik lassabbá.

Aki nem hajlandó erre a kompromisszumra, és nincs is szüksége rá, természetesen kikapcsolhatja a beállítást, sőt a használatához azt sem kell megvárni, hogy a Microsoft kiadja az új verziót.

Egyszerűen nyissuk meg a Start menüből az Eszközkezelőt, majd válasszuk ki a csatlakoztatott USB-s eszközt (mondjuk D: meghajtót), és jobb gombbal kattintva keressük meg a Tulajdonságokat. A Házirendek fülön két beállítást találunk, a Gyors eltávolítást és a Jobb teljesítményt, itt lehet majd átállítani utóbbira az alapértelmezett beállítást.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik