Tech

Bajba kerülhet Trump, amiért elhallgattatja a kritikusait

Az amerikai 4. Kerületi Fellebbviteli Bíróság kimondta, hogy a képviselőknek szigorúan tilos a közösségi médiában a kritikus hangokat egészen egyszerűen letiltani – Donald Trump azonban rendszeresen ezt csinálja, és lehet, hogy most bajba is kerülhet miatta. A dologból körzeti bírósági ügy is lehet, és ha a 2. Kerületi Fellebbviteli Bíróság egyetért a döntéssel, akkor Trumpot kötelezhetik arra, hogy soha többet ne tiltson le senkit a Twitteréről csak azért, mert nem ért vele egyet, írja az Axios.

Olivier Douliery / AFP

Ha a 2. Kerületi Bíróság is egyetért a negyedikkel, akkor kimondja, hogy a képviselők, és ezzel az USA elnöke is úgy kell, hogy kezelje a Twitter, valamint a többi közösségi média felületét is, mintha az egy vitafórum volna, amelyen mindenki részt vehet – mivel élőben sem tiltják meg senkinek, hogy kérdést tegyen fel, vagy véleményt nyilvánítson, ezt a közösségi oldalakon sem szabadna megengedni.


Trump egyetlen menekülőútvonala az lehet, hogy ő egyszerre két különböző Twitter-fiókot használ: az amerikai elnök számára fenntartott @POTUS45-öt, és a sajátját, a @realdonaldtrump-ot. A kérdés az, hogy utóbbi mennyire számít hivatalos felületnek, mivel

az elnök itt tiltogatja előszeretettel azokat, akik szúrják a szemét.

A Trump-párti álláspont az, hogy a @realdonaldtrump az elnök személyes fiókja, erre nem vonatkozhat semmiféle kormányzati határozat, a másik tábor viszont azt mondja, hogy mivel erről a profilról is érkezett már hivatalos kijelentésnek tekintett tweet, ezért ez is Trump hivatalos Twitter-felhasználói felülete. Úgy tűnik, hogy a második álláspont lesz az általánosan elfogadott, de egyelőre ez még csak találgatás.

Egy biztos viszont: Trumpnak innentől jobban meg kell néznie, hogyan használja a közösségi médiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik