Tech

Kínából jön a Facebook ígéretes riválisa, pedig valószínűleg még nem is hallott róla

A tátogó tiniknek 15 másodpercnyi hírnevet adó TikTok nevű appról sokan még biztos nem hallottak, korábban mi is csak egy hír erejéig foglalkoztunk vele annak kapcsán, hogy sokan a videofelvétel tükörfunkcióját használva saját ujjuk elfogyasztását mímelik. Az applikáció lényege, hogy a felhasználók népszerű zeneszámokra, más videókra tátoghatnak benne, vagy akár duettet énekelhetnek egy barátjukkal, a saját klipjeiket aztán megoszthatják követőikkel, vagy nyilvánosan.

„A TikTok az idődnek az a része, amikor nem kell jól viselkedned. Ez nem YouTube, nem Instagram, semmi Photoshop —ez a fogmosás pizsamában a hálószobában, 7:45-kor. Ez valódi. Ez nyers. Ez egy történet 15 másodpercben.” – hirdeti magáról a szolgáltatás.

A Sensor Tower elemzőcég szerint az app elképesztően nagy népszerűségre tett szert meglepően rövid idő alatt: 2018 első felében ez volt a legtöbbször letöltött alkalmazás az Apple App Store-jában, megelőzve ilyen téren a Facebookot, az Instagramot és a Snapchatet is.

A kínai ByteDance szolgáltatásának június végére már 500 millió letöltője volt, miután 2017-ben felvásárolták a 2014-ben elindított Musical.ly-t, és beolvasztották – ebből lett a TikTok. Androidon és iOS-en pedig összesítve pedig már több mint egymilliárd letöltést produkált a TikTok, így a SensorTower szerint már nem túlzás azt állítani, hogy a Facebookkal versenyez letöltések terén.

Az összes letöltésből közel 663 millió 2018-ban történt. Összehasonlításként: tavaly egész évben 711 millióan töltötték le a Facebookot, az Instagramot pedig 444 millióan.” – írja az elemzőcég.

Nem meglepő mód leginkább az ázsiai országokan, különösen Indiában tarol az alkalmazás, a TikTok összes letöltéseinek 25 százaléka indiai felhasználóhoz kötődik. Az amerikai felhasználók egyelőre még nincsenek túl sokan, csak 96 millióan, Magyarországon pedig több mint 100 ezer felhasználóról tudni.

Az adat itt is kényes kérdés

Az appal azonban koránt sincs minden rendben, ahogy Zuckerbergék nagy kék közösségi oldalával kapcsolatban, itt is hagy maga után kivetnivalót a szolgáltatás adatkezelési gyakorlata. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) február végén mondta ki, hogy a TikTok illegális gyűjtött adatokat 13 év alattiaktól, ezért 5,7 millió dolláros bírságot szabtak ki a cégre. Ez az eddigi legnagyobb büntetés, amit gyerekek személyiségi jogainak megsértésére szabott ki eddig a bizottság.

A 14 év alattiak közel harmadától kértek már erotikus fotót a neten
A Be Social kutatása szerint a magyar tinik már máshogy viszonyulnak a közösségi médiához, mint a szüleik. Befolyásolhatóbbak, de azért nem kell őket félteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik