Tech

Üveg kerülhet a hajlítható iPhone-ra

Még csak március eleje van, de már több nagy gyártó is bemutatta hajlítható kijelzővel felszerelt okostelefonját, a készülékeket és magát a jelenséget mi is hosszabban veséztük összeállításunkban. Ahogy írtuk, szinte csak az Apple lóg ki a sorból a nagyok közül, mivel az almás cégtől eddig csak szabadalmak szintjén hallhattunk hajlítható mobilról. Szakértők szerint nem véletlen a várakozás, a cupertinóiak vélhetően addig nem adnak ki ilyen iPhone-t, amíg nem tudják garantálni a minőséget, és az is könnyen lehet, hogy nem az első generációban kívánnak versenyezni a konkurensekkel.

A hajlítható mobilokat egyrészt azért is éri kritika, mert egyelőre műanyag paneleket használnak, ami kevésbé tartóssá teszi a méregdrága modelleket a fém-üveg szendvicseknél, ráadásul könnyebben is karcolódnak.

Irgalmatlanul drágák, de nem biztos, hogy van értelmük a hajlítható kijelzős kütyüknek
Bemutatkoztak a hajlítható kijelzős mobilok. Kellenek ezek nekünk?

A Wired forrásai szerint az Apple viszont nagy ütőkártyát tudhat majd magának, ha igaznak bizonyul a pletyka, miszerint hajlítható üvegre tehetnek szert a Corning által. A Gorilla Glass üveget gyártó cég a források szerint már dolgozik egy 0,1 milliméter vékony, és 5 milliméteres sugárban hajlítható üvegen. A Corning vezérigazgatója, John Bayne elmondása szerint az új üveghez az ultravékony, hajlítható (de mobilokhoz nem használható) Willow Glass és a rendkívül szívós, ioncserés folyamattal előállított Gorilla Glass fejlesztése során szerzett tapasztalatokat ötvözik.

Vannak már üvegmintáink, amiket bemutattunk az ügyfeleinknek, és ugyan működnek, de nem felelnek még meg minden követelménynek. Az emberek egyszerre szeretnének ellenállóságot és hajlíthatóságot. Egyelőre csak az egyiket adhatjuk meg, de mindegyiket szeretnénk.”

Bayne szerint a cég hajlítható üvege pár éven belül áll majd készen arra, hogy okostelefonokon is alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik