Tech

Kétségbeesett lépésre szánta el magát a YouTube

A YouTube számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy megóvják a gyerekeket az online zaklatástól, vagy pedofilok tevékenységeitől. A videómegosztó legutóbb arról beszélt, hogy a platformról el fogják távolítani az olyan félreérthető, szexuális töltetű ASMR-videókat, amikben kiskorúak szerepelnek, épp az ilyen aggodalmak miatt. (Hogy mik azok az ASMR-videók, arról itt írtunk bővebben.)

Legutóbb az verte a biztosítékot, hogy egyes készítők gyerekeknek szóló videós tartalmakban bújtattak el olyan rejtett üzeneteket, amik önmagukban való kártevésre bátorítják őket, és az is egyre láthatóbb jelenséggé vált, hogy pedofilhálózatok kommentelői tevékenykednek rendszerint a gyerekvideók alatt. A hír hallatára több jelentős üzleti partner visszavonta hirdetéseit a platformról, a YouTube erre válaszként közölte, hogy több intézkedést is eszközölnek ez ügyben, eléggé dramatikusakat is.

A videómegosztó hivatalos blogján tette közzé, hogy átmenetileg letiltják a hozzászólás lehetőségét az olyan videók alatt, amikben kiskorúak szerepelnek. A folyamatot elkezdték, és már több milliónyi videó alatt lépett érvénybe az intézkedés.

„A következő hónapokban is folytatjuk a kockázatnak kitett videók azonosítását. Ezt később kiterjesztjük az idősebb gyerekeket ábrázoló tartalmakra is.” – olvasható a bejegyzésben.

Néhány csatorna esetében kivételt tesznek, de a készítőknek folyamatosan felügyelniük és moderálniuk kell a gyanús, kockázatosnak tűnő kommenteket.

A tiltás csak időszakos, bár pontosan nem határozták meg, meddig lesz érvényben. Ez idő alatt egy olyan új osztályozó algoritmust fejlesztenek, ami képes lesz a jövőben automatikusan felismerni és eltávolítani a veszélyes hozzászólásokat.

Elképesztő, mivel keresi meg ez a kislány naponta egy iPhone árát
1,3 millióan követik a csatornáját, pedig semmi megerőltetőt nem művel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik