Tech

Egyedi megoldással jöhet az Apple hajlítható mobilja

Míg a nagy mobilgyártók sorra mutatják be saját hajlítható kijelzővel felszerelt modelljeiket, addig az Apple eszközéről eddig keveset lehetett tudni, egészen pontosan csak annyit, hogy fejlesztés alatt állhat. A cég által benyújtott egyik szabadalmi dokumentum alapján lassan már körvonalazódik, hogy mi készülhet a cupertinóiak boszorkánykonyhájában.

A hajlítható kijelzős mobilok tervezésekor az egyik nagy kihívást azt jelenti, hogy az OLED-panelnek kellően ellenállónak kell lennie a hajtások kibírásához, és akkor se sérüljön, ha hidegben veszik elő a zsebből, amikor még merevebb. A tervek szerint az Apple úgy csökkentené ezt a kockázatot, hogy a hajtás alá egy egyedi mikro-fűtőrendszert építene, ami a kijelző megvilágításával járó hőmérsékletet koncentráltan adott részre irányítaná. Ide kerülne egyben egy kijelzővédő réteg is.

Kipróbáltuk a Huawei méregdrága hajlítható kijelzős mobilját
A technológia működik, egész lenyűgöző, ugyanakkor az még nem nagyon látszik, hogy pontosan mire is lesz jó.

A mobilban egy hőérzékelő ellenőrizné a panel állapotát, továbbá mozgásérzékelő segítene meghatározni, hogy mikor kapja fel valaki használat céljából a telefont. Röviden: a panelt csak akkor melegítené fel a rendszer adott ponton, ha úgy tűnik, hogy azt használni fogják, vagy épp már használják. Amíg a mobil erre nem áll készen, addig nem is lehetne felnyitni.

Mint minden szabadalom esetében, ezt sem kell készpénznek venni, lehet, hogy végül nem is ezt az ötletet alkalmazzák majd a cupertinóiak. Az Apple társalapítója, Steve Wozniak nemrég arra figyelmeztette a céget, hogy csipkedjék magukat, ha nem akarnak lemaradni a piacon. Ugyan az Apple-nek már vannak levédett szabadalmaik, többek szerint sem valószínű, hogy még idén piacra tudják dobni a saját eszközüket.

Nem akárki aggódik az Apple miatt
Steve Wozniak társalapító szerint a cég lemaradt az innovációban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik