Tech

A Huawei alapítója szerint Amerika nem tudja eltaposni őket

Napjaink egyik legtöbbet feldolgozott tech témája, hogy biztonsági félelmekre alapozva az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta a küszöbön álló 5G-hálózatok fejlesztéséből a kínai Huawei technológia gigavállalatot. Az amerikaiak szerint Peking kémkedésre használhatja a céget: a vádak forrása az a kínai jogszabály, ami megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel. A Huawei ugyanakkor teljesen légből kapottnak nevezi az Egyesül Államok vádjait.

Az ügy mostanra odáig fajult, hogy a legnagyobb kínai magánvállalat meglehetősen ritkán nyilatkozó alapítója,  Zsen Cseng-fej is interjút adott a BBC-nek, és a beszélgetés során határozottan kijelentette, hogy Amerika nem tudja eltaposni a céget. Zsen szerint a világnak szüksége van a Huaweire, és bár lehetséges, hogy az amerikai kormány átmenetileg meg tudott győzni több országot, hogy kitiltsák a céget a hálózatfejlesztésekből, de ezzel annyit értek el, hogy a Huawei szimplán visszafogja majd a tevékenységét. Sőt az alapító arról is meg van győződve, hogy pont a céggel szembeni támadások kényszerítik őket a még jobb minőség elérésére, mind a termékeiket, mind a szolgáltatásaikat illetően.

Ezzel nagyjából egy időben Austin Zhang, a Huawei közép-kelet-európai régiós vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és az állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a vállalatot. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Japán lépéseit ugyanakkor nem mindenki kívánja követni, hiszen a brit kormány úgy döntött, hogy kezelni tudja a kínai Huawei berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) kiépítésénél, és az információt megszerző Financial Timesnak névtelenül nyilatkozó források egyike úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia döntése erősen fog hatni a latban más európai vezetőknél.

Ezért kéri Amerika, hogy senki ne használjon Huawei-eszközöket
Egyre kiélezettebb a harc, aminek a kereskedelmi mellett politikai okai is lehetnek.

Bár az Európai Bizottságnál felmerült, hogy az USA és Ausztrália döntését követve teljes kitiltást vezessenek be, addig nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez a helyes döntés. A Vodafone ügyvezető igazgatója, Nick Read korábban úgy nyilatkozott, hogy a Huawei elleni szankciók hatalmas problémát okoznának az európai telekommunikációs vállalatoknak, és múlt héten a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is kiállt a kínai vállalat mellett, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok vádjai ellenére egyelőre semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs arra nézvést, hogy a Huawei bármilyen módon kémkedésre használná a telekommunikációs cégeknek biztosított megoldásait.

A Deutsche Telekom nevük elhallgatását kérő szakemberei szerint a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből legalább két évvel késleltetné az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítését a kontinensen, és a vezeték nélküli hálózatok szolgáltatóit képviselő GSMA szintén ettől tart. Véleményük szerint a Huawei eszközök betiltása több évvel lökheti vissza az iparágat a fejlődésben – éppen ezért a GSMA még februárban válságmegbeszélést tart a Huawei-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik