Tech

Európa lehet a vesztese a Huawei kitiltásának

Biztonsági megfontolásból az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G-hálózatok fejlesztéséből a kínai Huawei-t, illetve Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a Huawei, valamint a ZTE kínai telekommunikációs vállalat berendezéseit, a vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel. A Huawei ismételten valótlannak nevezte az amerikai vádakat.

Ezért kéri Amerika, hogy senki ne használjon Huawei-eszközöket
Egyre kiélezettebb a harc, aminek a kereskedelmi mellett politikai okai is lehetnek.

A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és az állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a vállalatot. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban.

A Huawei húsz évvel ezelőtt lépett az európai piacra. Mind világszerte, mind Európában a kiberbiztonságban folyamatosan fenntartotta a megbízhatóságot. Ügyfeleik ezt igazolhatják, amely sokkal többet jelent, mint bármely más vélemény.”

„Az utóbbi időben bizonyos amerikai tisztviselők egy érdekcsoportja az európai országokat nyomás alá helyezte és biztonsági okokra hivatkozva kizáratnák velük piacaikról, és technológiai fejlesztéseikből a Huaweit. A vádak teljesen alaptalanok, és viselkedésük sokkoló. Úgy hisszük, hogy ügyfeleink eddigi tapasztalataik alapján hozzák meg velünk kapcsolatban a helyes döntést. A nagyság nem a megfélemlítésből és a nyers viselkedésből származik – írja a régiós vezető –, és erősen megkérdőjelezhető az ilyen cselekvések mögötti húzóerő.”

Hisszük, hogy Európa kormányai és állampolgárai saját következtetésre jutnak.”

„A nyílt és tisztességes piaci verseny hozzájárult Európa vezetéséhez és jólétéhez” – folytatja. „A kiberbiztonság, ahogy a számítógépes biztonság is technikai kérdés, nem szabad átpolitizálni. A Huawei kizárása semmit sem tenne ezen kérdések hatékony kezelése érdekében. A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a számítógépes biztonsági kockázatokat. Éppen ellenkezőleg, ahogy erről már több ügyfelünk is nyilatkozott, jelentősen megnöveli a telekommunikációs költségeket az európai kontinensen és jelentősen késlelteti a digitális átállást más iparágakban.”

„Ezen túlmenően az ilyen típusú precedensek komolyan akadályozzák a technológiai innovációt, csökkentik a kontinens versenyképességét, valamint károsítják az európai kormányok, vállalatok és állampolgárok érdekeit. A nagyság nem a megfélemlítésből és a nyers viselkedésből származik. Erősen megkérdőjelezhetőnek tartjuk az ilyen cselekvések mögötti húzóerőt. Hisszük, hogy Európa kormányai és állampolgárai saját tapasztalataik alapján a megfelelő következtetésre jutnak.” – írja Austin Zhang.

Most indul az igazi háború a Huawei ellen
Az amerikaiak hivatalosan is vádat emeltek a kínaiak ellen, csalás, lopás, félrevezetés miatt.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Japán lépéseit ugyanakkor nem mindenki kívánja követni, hiszen a brit kormány úgy döntött, hogy kezelni tudja a kínai Huawei berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) kiépítésénél, és az információt megszerző Financial Timesnak névtelenül nyilatkozó források egyike úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia döntése erősen fog hatni a latban más európai vezetőknél.

Bár az Európai Bizottságnál felmerült, hogy az USA és Ausztrália döntését követve teljes kitiltást vezessenek be, addig nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez a helyes döntés. A Vodafone ügyvezető igazgatója, Nick Read korábban úgy nyilatkozott, hogy a Huawei elleni szankciók hatalmas problémát okoznának az európai telekommunikációs vállalatoknak, és múlt héten a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is kiállt a kínai vállalat mellett, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok vádjai ellenére egyelőre semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs arra nézvést, hogy a Huawei bármilyen módon kémkedésre használná a telekommunikációs cégeknek biztosított megoldásait.

A Deutsche Telekom nevük elhallgatását kérő szakemberei szerint a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből legalább két évvel késleltetné az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítését a kontinensen, és a vezeték nélküli hálózatok szolgáltatóit képviselő GSMA szintén ettől tart. Véleményük szerint a Huawei eszközök betiltása több évvel lökheti vissza az iparágat a fejlődésben – éppen ezért a GSMA még februárban válságmegbeszélést tart a Huawei-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik