Tech

Ezért van egy disznó a Google főoldalán

A Google mai Doodle-je, azaz ünnepi emblémája a kínai holdnaptár szerinti holdújév beköszöntét ünnepli. Idén február 5-én köszönt be az új év, amely

az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a disznó éve lesz.

Ez a kínai asztrológia 12 állatjegyének utolsója. A kínai újévet, más néven tavaszünnepet nem csupán Kínában, de több kelet-ázsiai országban is megtartják. A tavaszünnep a tavasz és egyben az új év kezdete, két célt szolgál: a nagycsaládok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét a következő esztendőre.

Az új kínai évnek a holdnaptár függvényében mindig más az időpontja, ezt bonyolult számítások alapján határozzák meg. A mozgóünnep napja általában január 21. és február 20. közé esik.

Fotó: Google

A 2019. február 5-én kezdődő disznó éve egy új szenvedély, az ötletek és a tervek megvalósításának éve lesz, amikor sok jó történhet. A disznó az ázsiai kultúrában a jólét szimbóluma, és úgy tartják, hogy akik a disznó évében születnek, jó természetű, őszinte, becsületes emberek lesznek.

Mivel a piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak, a Google emblémáján sem véletlen, hogy ez a szín dominál. Mivel az árnyjátékozásnak komoly hagyománya van az ünnepeken, ezért a disznót kézgesztusok formázzák.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik