Tech

Ezt telepítse, és azonnal tudni fogja, ha ellopták a jelszavát

Február 5-én volt a Biztonságosabb Internet Napja, ráadásul alig pár napja derült ki, hogy még Csányi Sándor és Deutsch Tamás e-mail címe, illetve jelszava is szerepelt abban a neten keringő csomagban, ami 2,2 milliárd hozzáférést tartalmazott. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy biztonságban tudjuk az adatainkat, és a Google most előállt egy olyan Chrome bővítménnyel, ami segíthet abban, hogy megvédjük az adatainkat, hiszen a Password Checkup azonnal jelez, ha egy adott felhasználónév/jelszó kombináció rossz kezekbe került.

Csak pár kattintás, és máris nagyobb biztonságban lesznek az adatai – Fotó: Thinkstock

A bővítmény pár kattintással telepíthető, majd ezt követően állandóan fut a böngészőben, figyelve, hogy milyen adatokat pötyögünk be, mikor belépünk egy oldalra vagy szolgáltatásba. A Google szerint a Password Checkup az általunk megadott adatokat egy olyan, 4 milliárd tételt tartalmazó adatbázissal veti össze, ami a korábban kiszivárgott adatokat tartalmazza, és amennyiben egyezést talál, azonnal jelez, arra ösztönözve a felhasználót, hogy haladéktalanul változtasson felhasználónevet és jelszót.

A keresőóriás ugyanakkor azt is igyekszik kiemelni, hogy az általuk használt rendszer biztonságos, többszörös titkosítással rendelkezik, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá, továbbá arra sincs lehetőség, hogy valaki „lehallgassa” a böngészőbe épített bővítmény és a milliárdos adatbázis közti kommunikációt.

Nyitókép: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik