Tech

Bizarr módon kapta meg egy idegen bizalmas felvételeit

Egy német Amazon-felhasználó szerette volna tudni, hogy mi mindent tárol róla a kereskedelmi cég, ezért a GDPR jogait gyakorolva kikérte az összes fellelhető adatot magáról - helyette viszont egy teljesen idegen ember 1700 audiófelvételét küldték el neki.

Újra és újra figyelmeztetnek bennünket, hogy bánjunk óvatosan az otthonunkban található intelligens eszközökkel – itt van most egy valódi bizonyíték arra, miért is érdemes figyelnünk, mit osztunk meg például a virtuális asszisztensünkkel. Egy német férfi ugyanis, miután bekérte a róla fellelhető összes információt az Amazontól, nem azt kapta, amire számított.

A száz megabájtos csomagban, amit két hónappal az igénylés után küldtek el neki, valóban volt pár olyan, ami a saját keresési előzményeire utalt, de talált hangfelvételeket is, ami már csak azért is érdekes volt számára, mert nincs Echo eszköze, tehát Amazon Alexát sem használ.

Kiderült, hogy a felvételek egy teljesen idegen férfihez tartoztak.

Miután értesítette az Amazont a bakiról, a férfi egy német magazinhoz fordult, ahol meghallgatták a felvételeket. Ezekből képesek voltak kinyomozni, hogy ki lehet az illető, ki a barátnője, milyen zenét hallgat, sőt, még a zuhanyzás közbeni éneklésébe is bele tudtak hallgatni. A magazin értesítette a felvételek gazdáját, akinek már korábban szólt az Amazon a bakiról.

A cég egyébként azt mondja, hogy egyszeri esetről van szó, és egy alkalmazottuk hibázott, de felmerül a kérdés: ennyire könnyen kiadható bármilyen személyes információnk teljesen idegenek számára?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik