Tech

A majmok lebuktatják elrablóikat

Bármennyire furcsának is tűnik, vannak olyan emberek, akik a csempészektől továbbadásra vagy háziállatként megvásárolt csimpánzokról készült fotókat feltöltik a közösségi médiára - a természetvédők nagy szerencséjére, hiszen egy új arcfelismerő szoftver segítségével most meg tudják különböztetni az állatokat, és vissza tudják őket keresni a rendszerben az alapján, hogy illegálisan tartják-e őket fogva, vagy sem.

Az arcfelismerő szoftvereket nemcsak az adatbiztonsági szempontból határmezsgyén mozgó rendőrségi projektekre lehet felhasználni, hanem sokkal egyszerűbb, de nagyszerűbb eredményeket is el lehet velük érni: a ChimpFace nevű rendszer például nem embereken, hanem csimpánzokon használja a módszert, és azt próbálja kinyomozni, hogy

a közösségi médiára feltöltött állatok vajon csempészek áldozatai-e, vagy sem.

A dolog nagyjából úgy működik, ahogy a Facebook arcfelismerő algoritmusa: ha egyszer belekerül egy csimpánz arca, azt többé-kevésbé képes később felismerni, bár akadhatnak gondok. A rendszert azért kell még pontosítani, mert nagyon nehezen tesz különbséget az emberi és a csimpánzarcok között, míg más állatpofával nem ez a helyzet – írja a BBC.

Az ötlet Alexandra Russo természetvédő fejéből pattant ki, aki a Facebookot és Twittert böngészte eladásra szánt csimpánzok után. Eszébe jutott, hogy lehetne ezt egyszerűbben is csinálni, és elindította az együttműködést a Conservation X Labs nonprofit szervezettel. Így született meg a ChimpFace, amely jelenleg még mindig feltöltési fázisban van, de már egészen jól működik.

Fotó: Instagram

A projekthez két szervezet, a brazil Great Ape project és a guineai Project Primate International is szolgáltat fotókat mind a rezervátumokban, mind szabadon élő állatokról, amelyeket feltöltenek az adatbázisba. A legjobb működés érdekében az a legideálisabb, ha a csimpánzokról különböző arckifejezésekkel, más-más fényviszonyokból és távolságokból készülnek a képek, így

meg lehet tanítani a rendszert arra, hogy ne csak homogén fotókat ismerjen fel. 

A természetvédők azt várják, hogy az algoritmus segítségével könnyebben megy majd a közösségi médián árult vagy mutogatott csimpánzok azonosítása. Ha egyezést dob ki a rendszer, a ChimpFace kezelői felkeresik a képeket feltöltő személyeket, és vagy lebuktatják őket, vagy visszavezetik az állatkereskedelmet a csempészekig. A módszer azért működhet, mert meglepően sokan árulják a lopott csimpánzokat Facebookon, Twitteren és Instagramon – ők lesznek azok, akik ezzel a programmal nagyon rosszul járhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik