Tech esport

Meglepő, mire költünk milliárdokat

Az eNET 2018 szeptemberi kutatása alapján a magyarországi népesség mintegy 60 százaléka videojátékozik. A tavalyi adatokhoz képest jelentősen nem nőtt a videojátékosok aránya, viszont a felhasználók egyre többet költenek hobbijukra.

A 2018-as felmérés alapján Magyarországon 3,7 millió fő játszik videojátékokkal – derül ki az eNet közleményéből. A kutatásban a videojátékok közé sorolták a mobilos, PC-s, illetve konzolos online és offline játékokat is.

A hazai 18 és 65 év közötti lakosság kétharmada egyetért azzal, hogy videojátékkal bármely életkorban játszhatunk. Az adatok alapján leginkább a 18-25 év közöttiek játszanak (66 százalékuk), de az idősebb korosztályoknak is több mint fele szokott videojátékozni. A férfiak 62 százaléka játszik, de a nők közel 50 százaléka is szokott.

A vizsgálat azt is felfedte, hogy videojátékkal játszók háromnegyede legalább heti rendszerességgel játszik, ugyanakkor viszonylag kevés időt töltenek játszással.

A legjellemzőbb egy hét alatti játékkal eltöltött idő az 1-2 óra, a heti 20 óránál többet játszók pedig a 18-65 év közötti népesség 2 százalékát teszik ki. A felhasználók általában délután és este játszanak.

A friss adatok alapján kimutathatóan nőtt a mobiltelefonon (54-ről 65 százalékra), illetve a konzolon (8-ról 13 százalékra) játszók aránya.

Egyre többet költenek

Napjainkra a videojátékozás hazánkban éves szinten 41 milliárd forintos forgalmat generál. Az összeg a játékok, az eszközök, a játékokon belüli, illetve a videojátékokhoz köthető ajándéktárgyak és kiegészítők vásárlásából tevődik össze. 2018-ban a hardver- és perifériavásárlásra fordítottak a legtöbbet, mintegy 17,8 milliárd forintot.

Fotó: iStock

A gyerekek játékhasználata komoly vitákat gerjeszt, így a szülői kontroll is erőteljes ezzel kapcsolatban: a szülők 63 százaléka szabályozza, hogy gyermeke mennyi időt játszhat videojátékkal, 47 százalék ellenőrzi a videojáték típusát, 30 százalékuk pedig a videojátékon belüli pénzköltést. Az adatok alapján a 18 éves aluliak közel fele játszik.

A kutatás azt is felfedte, hogy jelenleg Magyarországon (a tavalyi évhez hasonlóan) mintegy 425 ezer fő foglalkozik versenyszerűen a videojátékokkal. Ezen csoport számára a játék komoly idő- és energiaráfordítást jelent, a gamerkedés pedig identitásuk fontos részét képezi.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik