Tech

Gigabírságot kapott a Google a franciáktól

A francia CNIL adatvédelmi hivatal 50 millió eurós (kb. 16 milliárd forint) pénzbüntetést szabott ki a Google-re, amiért a keresőcég megsértette a felhasználói adatok kezeléséről szóló GDPR-szabályokat. A tavaly májusban bemutatott új uniós adatvédelmi rendelet érvénybe lépése óta ez az első komolyabb bírság.

A korábbiaknál jóval szigorúbb GDPR értelmében a szabálysértő cégekre legfeljebb a globális árbevételük négy százalékát lehet kiszabni, és bár ez elsőre nem tűnhet soknak, a korábbiaknál jóval komolyabb összeget jelent. A franciák eddig több alkalommal is kifogásolták a Google gyakorlatait, de eddig legfeljebb 150 ezer euróra sikerült büntetniük őket még 2014-ben – jól látható, hogy ehhez képest az 50 millió euró meglehetősen nagy ugrás.

A hivatal közleménye szerint a vizsgálatot a None of Your Business és a La Quadrature du Net civilcsoportok kezdeményezték, akik szerint a cég nem nem kezeli megfelelően a felhasználói adatokat, és nem teszik egyértelművé azt se, hogyan használják fel a különféle szolgáltatásaikon keresztül gyűjtött információkat a személyre szabott reklámok megjelenítéséhez, így a felhasználók nem is tudják, hogy pontosan mibe egyeznek bele.

A Google fellebbezhet a döntés ellen, de a Bloombergnek adott válaszuk szerint a határozat tanulmányozása után döntenek majd arról, hogy így tesznek-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik