Tech

Így szűrheti ki a Telenor nevében író csalókat

A Telenor Magyarország közleménye szerint ismét felmerült az a probléma, hogy csalók a cég nevével visszaélve hamis fizetési felszólítást terjesztenek e-mailben, és így pénzt vagy személyes adatokat próbálnak kicsalni az emberektől.

Nem csak a szolgáltató ügyfelei, hanem a teljes lakosság érintett, mert a csalók véletlenszerűen küldik ki e-mailjeiket. A Telenor Magyarország a lakosság számára edukációs kampányt indított, az átverős levelek miatt pedig feljelentést tett a hatóságoknál.

Magyarországon is egyre több olyan eset kap nyilvánosságot, amelyben az erre szakosodott csalók ismert cégek, szolgáltatók arculati elemeit felhasználva, hamis e-mailek és honlapok segítségével kísérelnek meg személyes adatokhoz vagy pénzhez jutni. Ilyen esetekben nem a szolgáltatóktól ellopott adatbázisról van szó, hanem a csalók vagy véletlenszerűen generálják az e-mail-címeket, vagy a feketepiacon, illegális forrásból jutnak adatbázisokhoz. Ezekre a címekre tömegesen küldik a valódira megtévesztésig hasonlító, de hamis, adathalász oldalra vezető leveleket.

Fotó: Telenor

Mivel technológiai megoldás nem igazán létezik az ilyen célú hamis honlapok blokkolására, érdemes keresni az árulkodó jeleket, amelyek alapján kideríthető, hogy valóban az igazi szolgáltató küldte-e a levelet, vagy csalásról van szó.

A szolgáltató összeszedte, hogy mely elemeket érdemes figyelnünk a kamu telenoros üzenetek felismeréséhez:

Feladó, címzett

Ha bármely szolgáltatótól e-mailben érkezik fizetési felszólítás, adatbekérő, érdemes ellenőrizni a levél feladóját, az ismeretlen feladó értelemszerűen mindig gyanús.Ugyanakkor elmondható, hogy az e-mail feladója könnyen hamisítható: a valódinak tűnő feladó még nem garancia a levél hitelességére. De vessünk egy pillantást a címzettre is: ha nem a mi e-mail-címünk szerepel a címzett mezőben, az azt jelentheti, tömeges kiküldésről van szó, ami szintén gyanúra ad okot.

Weboldalra vezető link

Milyen weboldalra mutat a levélben szereplő link/gomb? Ha egy link a szolgáltató oldalára jutást ígéri, érdemes ellenőrizni, hogy valóban az nyílik-e meg, és megnézni az URL-címet a böngésző címsorában. Ha a weboldal látszólag hasonlít is a szolgáltató honlapjára, de a cím eltér a valóditól, átverésről van szó. A csalók legfrissebb módszere, hogy a hamis URL címekbe beépítik a vállalat nevét, akinek a nevében a hamis felszólítást küldték, így még nehezebb felismerni a csaló weboldalt.

Azonosítószám

A valódi számlaértesítőben és a fizetési felszólításokban szerepel valamilyen, ügyfelenként egyedi számlázási azonosító szám. Ezt a számot nem mindenki ismeri fejből, de érdemes venni a fáradságot az ellenőrzésére – a csalók ugyanis ezt az azonosítót nagy valószínűséggel nem ismerik, így nem a helyes szám szerepel a felszólításban, azaz átverésről van szó.

Bankkártya-adatok bekérése

E-mailben kérnek be személyes vagy bankkártya-adatokat: ilyet egy vállalat sem kér, garantáltan csalásról van szó. A szolgáltatók mobilalkalmazásában vagy hivatalos weboldalán (a Telenor esetében a MyTelenor oldalon és az azonos nevű alkalmazásban) az ügyfelek biztonságosan ellenőrizhetik egyenlegüket, rendelhetnek szolgáltatást és fizethetik be számlájukat.

További gyanús jelek

A váratlan, nagy értékű nyeremény mindig gyanús, egyetlen cég sem sorsol ki senkit úgy, hogy a nyertes ne tudna arról, hogy egyáltalán részt vett volna nyereményjátékban. A csalók a nyeremény kiküldéséhez kezelési, szállítási költséget, vagy akár telefonos egyenlegfeltöltést kérnek.

Nem szabad ígért nyereményért fizetni, ez átverés!

A telefonszámla is rengeteg érzékeny, személyes adatot tartalmaz, amivel a csalók képesek visszaélni, például részletfizetéssel nagy értékű telefont rendelnek, a fizetést pedig az áldozatra bízzák. Ne küldjük el telefonszámlánkat idegeneknek, és jó tudni, hogy a Telenor sem kér ilyet az ügyfeleitől.

Ha bajba került unoka, családtag nevében kérnek segítséget, érdemes közös ismerőstől, rokontól érdeklődni az állítólagosan bajba került ismerősről, szükség esetén akár a rendőrséget is bevonva!

A Telenor weboldalán és a Connected Life blogon további hasznos tanácsok ismerhetők meg a telefonos csalásokról is, valamint arra az esetre is, ha már megtörtént a baj: kihez érdemes fordulni, mi a leghasznosabb teendő ilyen esetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik