Tech

Saját pénzt vezet be a Facebook

A digitális valuták létezése már a legtöbb embernek nem újdonság, szinte biztos, hogy mindenki hallott már a bitcoinról, ami az elmúlt években rendszeres szereplője volt a híreknek. Kripropénz persze több féle létezik, és a Bloomberg értesülései szerint hamarosan újabb “versenyzővel” bővül a piac, hiszen a legnagyobb közösségi oldal is saját kriptovaluta bevezetésén dolgozik. Mindez a szakértőket persze nem érte váratlanul, hiszen a Facebook már évekkel ezelőtt felvette a PayPal korábbi elnökét, David Marcust, és azóta folytak a találgatások, hogy a közösségi oldal mikor lép be a pénzügyi szolgáltatások piacára.

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint a Facebook olyan megoldáson dolgozik, aminek köszönhetően az ismerősök pénzt tudnának küldeni egymásnak, de nem dollárt, vagy bármilyen más valutát, hanem Zuckerbergék saját fejlesztésű kriptopénzét, aminek a stablecoin az alapja. A közösségi oldal ráadásul arra törekszik, hogy ennek a kriptovalutának a bitcoinnál jóva stabilabb legyen az értéke, így

az árfolyama a mindenkori dollárhoz igazodna.

Érdekesség továbbá, hogy a lap értesülései szerint az ismerősök közti pénzküldés nem a Messengeren debütálna, hanem a szintén a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp csevegőalkalmazásban, és kezdetben csak Indiában tesztelnék a szolgáltatást, hiszen az országban 200 millióan használják az üzenetküldőt, a helyiek ráadásul világelsők a banki átutalások terén.

Amennyiben a teszt jól sikerül, jó eséllyel a kriptovaluta alapú pénzküldést más országokra is kiterjeszti a Facebook. Hogy mindez mikor válik realitássá, arról persze még nincs hivatalos információ, de bennfentesek szerint a cégnél gőzerővel dolgoznak a projekten, így könnyen elképzelhető, hogy már 2019-ben megkezdődik a közösségi oldal saját pénzének bevezetése.

Nyitókép: Jaap Arriens / NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik