Tech
A Huawei Andoir phone is seen with a Google logo in the background in this photo illustration on February 1, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

A Google az üzeneteinkbe is belenézhet

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2019. 01. 04. 12:10

A Google néhány országban elindította az automatikus spamszűrést az Android üzenetek alkalmazásában, ami azt jelenti, hogy magától is képes lehet kiszűrni a kéretlen sms-eket. A baj csak az, hogy a módszer felvet némi adatvédelmi problémát is, hiszen az eljárás közben a keresőóriás rövid ideig elmenti a küldő telefonszámát ahhoz, hogy megállapítsa, valóban spamről van-e szó.
Korábban a témában:

A hagyományos spam bejelentés most is működik az Android üzenetekben, most azonban a következő hónapokban mindenkinél megjelenhet az automatikus szűrés is, ami annyit tesz, hogy a Google magától azonosítja a kéretlen küldőket, és megakadályozza, hogy széles körben terjesszék az üzeneteiket. A lehetőség természetesen a beállításokban ki- és bekapcsolható lesz, egyelőre pedig nem tiszta, hogy milyen országokban jelent meg a próbaverzió,

de az biztos, hogy hamarosan mindenkinél választható opcióvá válik.

Az egésszel csak az a baj, hogy komoly adatvédelmi problémákat vet fel: az automatikus szűrés során ugyanis a Google rövid ideig elmenti a bejövő üzenetek küldőinek telefonszámát, hiszen így állapítja meg, hogy mekkora eséllyel lehet spam a szöveg. A saját telefonszámot és az üzenet szövegét nem rögzíti ugyan, de az adatvédelem miatt aggódók szerint éppen elég az, ha a bejövő telefonszámokat felveszi a rendszerébe – írja az Android Police.

Ha valaki manuálisan jelent be egy kéretlen üzenetet, abban a Google továbbra is látja a bejelentő telefonszámát és az üzenet szövegét is, de ez legalább önkéntes alapon megy, és nem automatikusan.

Az Android Police azt javasolja, hogy akit komolyan aggaszt a telefonszámok tárolása, az ne használja az Android üzeneteket, vagy kapcsolja ki az automatikus spamszűrési funkciót – a Google ennek bevezetéséről mindenkinek értesítést fog küldeni, így nem maradhat véletlenül bekapcsolva, ha nem szeretnénk.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Málaga, 2019. január 22.
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak munkagépekkel 2019. január 22-én a dél-spanyolországi Málaga közelében, ahol egy kétéves spanyol kisfiú, Julen Rosello egy illegálisan fúrt, jelzés nélküli, legalább 110 méter mély kútba zuhant egy hegyvidéki farmon január 13-án. A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyermeket.
MTI/EPA/EFE/Daniel Perez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.