Tech

A Google az üzeneteinkbe is belenézhet

A Google néhány országban elindította az automatikus spamszűrést az Android üzenetek alkalmazásában, ami azt jelenti, hogy magától is képes lehet kiszűrni a kéretlen sms-eket. A baj csak az, hogy a módszer felvet némi adatvédelmi problémát is, hiszen az eljárás közben a keresőóriás rövid ideig elmenti a küldő telefonszámát ahhoz, hogy megállapítsa, valóban spamről van-e szó.

A hagyományos spam bejelentés most is működik az Android üzenetekben, most azonban a következő hónapokban mindenkinél megjelenhet az automatikus szűrés is, ami annyit tesz, hogy a Google magától azonosítja a kéretlen küldőket, és megakadályozza, hogy széles körben terjesszék az üzeneteiket. A lehetőség természetesen a beállításokban ki- és bekapcsolható lesz, egyelőre pedig nem tiszta, hogy milyen országokban jelent meg a próbaverzió,

de az biztos, hogy hamarosan mindenkinél választható opcióvá válik.

Az egésszel csak az a baj, hogy komoly adatvédelmi problémákat vet fel: az automatikus szűrés során ugyanis a Google rövid ideig elmenti a bejövő üzenetek küldőinek telefonszámát, hiszen így állapítja meg, hogy mekkora eséllyel lehet spam a szöveg. A saját telefonszámot és az üzenet szövegét nem rögzíti ugyan, de az adatvédelem miatt aggódók szerint éppen elég az, ha a bejövő telefonszámokat felveszi a rendszerébe – írja az Android Police.

Ha valaki manuálisan jelent be egy kéretlen üzenetet, abban a Google továbbra is látja a bejelentő telefonszámát és az üzenet szövegét is, de ez legalább önkéntes alapon megy, és nem automatikusan.

Az Android Police azt javasolja, hogy akit komolyan aggaszt a telefonszámok tárolása, az ne használja az Android üzeneteket, vagy kapcsolja ki az automatikus spamszűrési funkciót – a Google ennek bevezetéséről mindenkinek értesítést fog küldeni, így nem maradhat véletlenül bekapcsolva, ha nem szeretnénk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik