Tech

Egy új vírus miatt merülhet gyorsabban a mobilja

A Google nemrég 22 fertőzött alkalmazást távolított el a Play Áruházból, az utóbbi időben nem ez az első ilyen eset, és egyre gyakrabban történik meg. Az alkalmazásokban megbújó kártevő arra vette rá az eszközt, hogy a felhasználó tudta nélkül a háttérben töltsön be, és kattintson reklámokra. Az úgynevezett adware program működése azért sem hétköznapi, mert a vírus az androidos eszközöket iPhone-ként tüntette fel az online hirdetők előtt, aminek a hátterében az áll, hogy a hirdetési hálózatok értékesebbnek találják az Apple eszközeinek forgalmát, így jobban fizetnek a kattintások után.

A Sophos Labs kiberbiztonsági cég szerint a kártékony vírus június óta tevékenykedik, eddig 22 androidos appban fedezték fel. A felhasználók összesen kétmillió alkalommal töltötték le az érintett szoftvereket, melyek közt olyan népszerű appok is voltak, mint például a Sparkle nevű zseblámpa-alkalmazás, amit csak magában egymilliószor telepítettek.

A szakértők által Andr/Clickr néven emlegetett adware különösen agresszív, mivel a háttérben egy rejtett böngészőt indít el, iPhone-nak álcázza az eszközt, majd elkezd hirdetésekre kattintani, ezzel bevételt generálva a támadóknak. Azért is rendkívül nehéz leszámolni vele, mert bezárás után három perccel később ismét aktiválja magát, aminek következményeként a fertőzött mobilok fogyasztása megnő, és az akkumulátor gyorsabban lemerül.

Forrás: Sophos

Ahogy a modern adware-ek, az Andr/Clickr is képes letölteni és futtatni más fájlokat, de a kártevő üzemeltetői ezzel nem élnek, kizárólag a profitszerzés a céljuk, személyes fájlokat nem lopnak el a készülékekről.

A Google ugyan azóta törölte kínálatából az érintett appokat, érdemes ránézni a listára, hátha magunk is telepítettük volna valamelyiket. Ebben az esetben egy gyári visszaállítást ajánlunk, és természetesen az unalomig ismételt tanácsokat: mindig nézzük meg az app fejlesztőjét, az értékeléseket, és legyen biztonsági mentésünk a telefonon tárolt fontos fájlokról.

A fertőzött alkalmazások az alábbiak voltak:

Sparkle Flashlight, Snake Attack, Math Solver, ShapeSorter, Tak a Trip, Magnifeye, Join Up, Zombie Killer, Space Rocket, Neon Pong, Just Flaslight, Table Soccer, Cliff Diver, Box Stack, Jelly Slice, AK BlackJack, Color Tiles, Animal Match, Roulette Mania, HexaFall, HexaBlocks, PairZap

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik