Tech esport

Döbbenet, mivel kerestek 845 milliárd forintot

A Fortine-ot fejlesztő Epic Games számára 2018 remekül alakult: 3 milliárd dolláros haszonnal zárták az évet. Emellett ráadásul a cég értéke is jelentősen növekedett.

A 125 millió felhasználóval rendelkező Fortine napjaink legnépszerűbb videojátéka, így nem csoda, hogy az Epic Games becsült értéke 2018-ban 15 milliárd dollárra (4,2 billiárd forintra) emelkedett. A vállalat ráadásul 3 milliárd dolláros (845 milliárd forintos) profittal zárta az évet – írja a TechCrunch.

Fortnite egy ingyenesen játszható program, a játékban azonban van lehetőség különböző digitális tartalmak megvásárlására, a felhasználók pedig láthatóan nem sajnálják a pénzt. A program egy úgynevezett battle royale, amelyben a felhasználónak túl kell élnie a játékosok közti összecsapásokat.

Az Epic Games hivatalosan nem adott ki közleményt bevételéről, sajtóértesülések alapján azonban a cégnek bejött a hat évvel ezelőtti stratégiaváltás.

2012-ben a vállalat 330 millió dollárért (9,3 milliárd forintért) eladta részesedése 40 százalékát a kínai Tencentnek. Ez volt az első alkalom az Epic Games történetében, amikor külföldi befektető érkezett a céghez.

A vállalat vezetősége ekkoriban fedezte fel, hogy a játékpiacon komoly átalakulás történt: egyre inkább népszerűbbé válnak azok a programok, melyek ugyan ingyenesen beszerezhetőek, de a játék során van lehetőség digitális tartalmak vásárlására. A Tencenttől befolyt pénzt így a cég ilyen, több konzolon is játszható programok, például a Fortnite fejlesztésére költötte.

Mára egyértelművé vált, hogy a váltás kifizetődő volt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Fortnite sikere meddig tart ki, az viszont könnyen elképzelhető, hogy a program jövőre még több profitot termel.

Kiemelt kép: Epic Games

Ajánlott videó

Olvasói sztorik