Tech

Végre megindult a netes tisztogatás

Megindult a Youtube éves karbantartása, ennek hála a videómegosztóról lassacskán eltűnnek a spam profilok, az irányelvekkel nem megegyező videók és kommentek. Egy friss jelentés szerint már 58 videót és 224 millió hozzászólást töröltek a platformról, és ez még  nem is a vége.

Tegnap számoltunk be arról, hogy a Youtube figyelmeztetett: a tartalomgyártók komoly csökkenést vehetnek észre a feliratkozók és a videókat nézők számában, mivel a platform most végzi éves karbantartását, és a többi közösségi oldalhoz hasonlóan egyre komolyabban veszi az álprofilok jelenlétét – most pedig törölgetni is kezdi őket. Nemcsak a felhasználók között kutakodik azonban az oldal: a Youtube a kommenteket és a videókat is cenzúrázza már július óta.

A szerkesztők most bejelentették, hogy július és szeptember között 58 millió videót töröltek a platformról, amelyek valamilyen módon megszegték az oldal irányelveit. A kommentelők is szép számmal kaptak:

összesen 224 millió hozzászólást töröltek ugyanezen időtartam alatt hasonló okokból.

A Youtube azt is nyilvánosságra hozta, hogy ezek a videók és kommentek miért kerültek le az oldalról: a fiókok több mint 90 százaléka és a videók nagyjából 80 százaléka az alapvető irányelvek megszegése vagy felnőtt tartalom posztolása miatt lett tiltva, 10,2 százalék pedig gyerekbántalmazással kapcsolatos tartalmak miatt.

AFP: Forrás

A platform mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használ arra, hogy felismerje a problémás kontentet, a Youtube szerint a rendszer által megjelölt tartalmak 74,5 százalékát törölni is kellett végül. Ezek a videók ráadásul még azelőtt kikerültek a rendszerből, hogy bárki látta volna őket.

A videómegosztó áprilistól kezdett komolyabban odafigyelni az oda nem illő tartalmak moderálására, amikor kritikát kapott azért, hogy túl lassan reagál a problémás kontentekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik