Tech

Jövőre minden kommentár eltűnik a YouTube-ról

A Google még idén jelentette be, hogy a YouTube-on megszüntetik a kommentárok (annotations) nevű funkciót, amivel a videokészítők a videó rétegére helyezhettek olyan kis szövegdobozokat, amiben valamilyen hozzáfűznivalót, linket tudtak megjeleníteni.

A cég most közölte, hogy január 15-től már nem csak hogy nem lehet használni az eszközt, de az eddig feltöltött videókban elhelyezett kis dobozok sem fognak megjelenni, azokat teljesen radírozzák a megtekintők elől. Ezek mobileszközökön egyébként sem látszódnak, csak az asztali felületeken. A Google indoklása szerint ezért sincs értelme megtartani a kommentárokat, hiszen az összes nézési idő 60 százaléka már mobilról történik, így már eléggé elavult elemről van szó.

A döntés oka, hogy a videósok már nem nagyon használják a fejlesztést, tavaly májusban 70 százalékot esett vissza a használtsága – ennek oka, hogy egyáltalán nem mutattak szépen, és a nézők is zavarónak találták őket. Sokkal többen alkalmazzák már helyettük a Kártyákat és az új Záróképernyőt, a készítők ezekkel szúrhatnak be webhelyeket, kapcsolódó videókat és szavazásokat.

A záróképernyők a videó végén jelennek meg, és a Google szerint sokkal hatékonyabbak is, ráadásul a kommentárokkal ellenben ezek mobileszközön is megjelennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik