Tech

Trükkösen próbálja kijátszani az Apple az iPhone-ok betiltását

A héten írtunk róla, hogy Kínában egy bírósági döntéssel ideiglenesen megtiltották több iPhone-modell importját és árusítását, az intézkedés az iPhone 6S-től az iPhone X modellekig terjed. A kínai bíróság a Qualcomm beadványa alapján hozta meg a döntést, miután az amerikai chipgyártó állítása szerint két szoftverszabadalmát is illegálisan alkalmazzák az iPhone-készülékekben, amik a képek méretezéséhez és az alkalmazások kezeléséhez kapcsolódnak.

Az Apple kedden fellebbezett, és rámutatott arra is, hogy a Qualcomm-beadványban említett három szoftverszabadalom közül az egyikének az oltalmi védettsége lejárt, a másik kettőt pedig már nem használják az újabb készülékekben.

A Qualcomm szerint sehol sem lenne nélkülük az Apple
Folytatódik az Apple és a chipgyártó közti marakodás.

A cupertinóiak újabb intézkedése, hogy szoftverfrissítést adnak ki, hogy a kifogásolt szabadalmakból kölcsönzött „minimális funkcionalitás” se legyen megtalálható a régebbi eszközök mobilszoftvereiben, lévén így nem lehet majd beléjük kötni. A kínai bíróság november 30-án nevezte meg azt a hét modellt (iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X) , amiket az almás cég nem árusíthat tovább az országban.

Az azóta kiadott szoftverfrissítésre hivatkozva az Apple azonban nem fejezte be az árusítást és az országba való szállítást, mondván hogy a készülékek új programot kapnak, a frissítés pedig a héten megtörténik.

Don Rosenberg, a Qualcomm elnöke szerint ezzel az Apple már rögtön meg is sértette a bírók döntését, hiszen azonnali hatállyal be kellett volna fejezniük az árusítást, aminek nem tettek eleget. A chipgyártó vélhetően az újabb iPhone-modellekre vonatkozóan is próbálja kicsikarni majd a bírósági döntést, ami a két cég közti hosszas hadakozást ismerve még még egy ideig biztos nem ér véget.

(MTI, NYTimes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik