Tech
furious angry man watching apps in the mobile phone in the street

28 millió jár annak, aki egy évig kibírja okostelefon nélkül

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 12. 15. 10:25

Korábban a témában:

A Coca-Cola leányvállalata, a Vitaminwater italgyártó 100 ezer dollárt (kb. 28 millió forint) fizet annak, aki megnyer egy különleges kihívást. Ennyi pénzért sokan sok mindenre képesek lennének, de kérdés, hogy sikerül-e abszolválni a modern korban már közel lehetetlennek tűnő kérést: ne használjunk egy évig okostelefont.

A kihívás lényege, hogy a szervezők arra bátorítsák az embereket, hogy valami hasznosabb dologgal töltsék az idejüket, mint a közösségi média bújása. Nem véletlen, hogy nem jelentkezhet csak úgy boldog-boldogtalan: a cég Twitter vagy Instagram-oldalán keresztül kell feltölteni egy fotót arról, hogy a jelentkező mit tervez kezdeni a felszabaduló idővel, a szervezők pedig több szempont alapján mérlegelik majd az ötleteket. A posztokat a #nophoneforayear és a #contest hashtagekkel kell ellátni, és végül csak egy jelentkezőt fognak kiválasztani, január 8-ig lehet jelentkezni.

Hogy azért ne legyen akadályozva a mindennapokban, a bátor résztvevők egy kinyithatós butatelefont kapnak, ezen keresztül intézhetik a legfontosabb hívásokat. Mielőtt megkapnák a pénzt egy év letelte után, hazugságvizsgálóval és tesztekkel fogják kideríteni, hogy valóban nem csúsztak-e félre egyszer sem az „elvonó” alatt.

Unexpected message. Happy beautiful surprised woman holding her cell phone and reading a message while standing together with her friends
Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.

Számunkra rossz hír, hogy csak amerikai, 18 évnél idősebb állampolgárok jelentkezhetnek a megmérettetésre, de a kezdeményezés alapötlete mindenki számára elgondolkodtatható lehet. A pénzdíj hiánya senkit ne tartson vissza attól, hogy telefonozás helyett mással töltse ki az idejét, mert sokszor észrevétlenül csorognak el a percek, amikből aztán órák lesznek.

Az utóbbi időben pont a túlzásba vitt telefonozásra próbálják felhívni a figyelmet a techcégek is, például azokkal a számláló eszközökkel, amik megmutatják, hogy mennyi időt töltünk az Instagramon, vagy a Facebookon.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.