Tech

Botrány: profi kamerával lőtték a mobilos promófotót

Talán egyértelmű alapszabály lehet, hogy egy telefon kamerájának reklámozásához ne olyan képet válasszunk, amit nem is az adott eszköz készített. Ez a gyakorlat még finoman szólva is félrevezető, főleg akkor, ha egy profi fényképezőt vetnek be a célra. A dél-koreai Samsungnak most sikerült megszegnie ezt az intelmet, igaz, korábban már egyszer hasonló helyzetbe hozta magát a Huawei is.

Most egy fotós robbantotta ki a botrányt, miszerint egy általa készített felvételt használnak fel a Samsung malajziai weboldalán. Dunja Djudjic blogján fejezte ki csalódottságát, ahol arról ír posztjában, hogy a fotót egy DSLR géppel készítette, majd közzétette a GettyImages nevű stockfotós oldalon, ahonnan a dél-koreaiak megvásárolhatták a felvételt.

Az eredeti és a manipulált – Fotó: Dunja Djudjic

A Samsung a Galaxy A8 Star modell promózásához használta fel a képet, ráadásul kétféle verzióban, hogy a mobil „blur”, azaz homályosító effektjét mutassák be vele. Való igaz, a dél-koreaiak legalább arra vették a fáradtságot, hogy a hátteret megváltoztassák, és hogy az oldalukon annyit megjegyezzenek: szimulált képek láthatók oldalukon, melyek bemutató célzatúak. A fotót egyébként azóta sem távolították el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik